Jan 30, 2017

Görögországi magyar kocsonya :)

Bizony, bizony, bevallom töredelmesen, nem tudtam eddig kocsonyát készíteni. Annyira magyar dolognak tartottam, pedig bizony itt is ismerik úgy a kocsonyát, mint a disznófősajtot. A lényeg, hogy az idén valahogy rámjött, hogy lassan nagymamakorba kerülök :D, igazán ideje megtanulni kocsonyát főzni :)
Aki a porcos, bőrös kocsonyát szereti, az lapozzon..ez nem olyan, mert én csak a színhúst szeretem, úgyhogy passz.Háromszor futottam neki, de most mondhatom egy nekem ízre, állagra tetsző kocsonyát készítettem, így gyorsan le is jegyzem. 
Szóval először az is lényeges a történetben, hogy Athénban nem igazán lehet csak úgy a henteseknél belefutni lábba, körömbe, fejbe..ezeket vagy megrendeli az ember külön ha van egy jó hentese vagy lemegy a húspiacra. No én a húspiacon szereztem be eme finomságokat, fejet igaz nem láttam és nem vettem, lábakat, körmöt azonban igen. Első alkalommal egy darab nagyobb disznócsülköt vettem köröm nélkül, szépen meg volt tisztítva így nem kellett a tisztogatással bajlódnom. 


És itt jött az első hiba. Túl széles fazékba tettem és fedő nélkül főztem - mert valahol így olvastam. Eredmény: a víz nagy része elpárolgott a 4-5 óra alatt amíg lassan abáltam és a vége fele pótoltam ami miatt nem kötött meg a kocsonya rendesen. Hús viszont bőven volt a csülkön, finom volt :) Maga a kocsonya sótalan is volt és ízetlen :)


Másodjára már 3 kisebb csülköt vettem és szorosan a lábosba pakoltam őket, majd annyi vízzel főztem lefedve, hogy éppen ellepje őket, több sót, fokhagymát tettem és répát. Gyönyörűen megkötött, öröm volt nézni, a színe is, de nem ízlett benne a répa, továbbra is sótalan volt és nem elég fokhagymás - pedig 1 fej fokhagymánál jártam és alig volt hús a lábakon.
Harmadszorra 3 kisebb csülköt vettem - nagyobb  nem volt, melléje pedig színhúst, ha jól láttam, combból (csak rámutattam :) ). És akkor jön a recept :)

Hozzávalók
* 3 kisebb malaccsülök körömmel
* annyi színhús ami a csülkök között kitölti a lábast
* 3 kk Himalaya só (ha másfajta sót használtok, lehet kevesebb kell!)
* 2 fej fokhagyma
* bors (jobb ha egészben teszitek és utána kiszűritek belőle)

Elkészítés
A csülköket szorosan a lábosba pakoltam, majd annyi vizet öntöttem hozzájuk, hogy ujjnyira ellepje, felfőztem, leszedtem a habját, sót, borsot adtam hozzá, 1 fej fokhagymát és fedő alatt a legalacsonyabb fokozaton főztem kb 4 órát. Olyan 2 óra után hozzáadtam darabokban a színhúst, szépen bedugdostam a csülkök közé. Mikor a hús omlott lefele a csontokról, hozzáadtam a második fej fokhagymát, még kicsit főztem majd lezártam a tüzet. Kiszedtem a lábakat, húst, lecsontoztam mindent, a húst felvágtam, a levet leszűrtem, a fokhagymákat a leszűrt lébe belemixeltem. Husit tálakba pakoltam és leöntöttem a lével. A tálakat lefedtem, majd kihűlés után hűtőbe tettem. A tetején összegyűlt zsírt leszedtem és ebből csempésztem a ma készült brassóiba, hogy legyen hazai íze :)

Nekem nagyon ízlik, igaz még talán fél kiskanál sót elviselnék benne. Ezen lehet még fogok majd variálni, de ez nekem tökéletes alapreceptnek. 


3 comments:

Mónika said...

Nagyon jól néz ki! Biztos finom is!

Anikó said...

Ági kell bele egy nagyobb fej vöröshagyma is, ha lehet héjastól, attól még szebb, aranyszínűbb lesz a lé. Nyugodtan tehetsz ehhez a mennyiséghez 1 ek. sót, egy maréknyi szemes borsot, és vagy 1 nagy fej fokhagymát gerezdekre szedve, vagy ha kicsik akkor 2 fejjel is nyugodtan, megpucolni nem kell, csak amikor szétszeded a felesleges haját veszed le, ami adja magát, majd jól megmosod és mehet a lébe.
A húst-húsokat amikor fazékba szeded, picit több vizet is adhatsz hozzá, mint ami épp ellepi,ugyanis főzés közben fő el belőle, és mindig fedő alatt, résnyi helyet hagyva főzd 3-4 órán át, utána csakúgy kicsusszannak a csontok belőle, mégha nem is eszitek meg, csak a sovány húst. Amikor felforr mindig szedd le a habot kis szűrővel a tetejéről, ettől tisztább, áttetszőbb lesz a lé.
Ne haragudj a jó tanácsaimért, ne vedd kioktatásként, mert nem annak szánom, de tudod én minden télen többször is főzöm a kocsonyát, nagy gyakorlatom van benne, nálunk mindenki imádja, kivéve a gyerekeket, ők csak a sovány húst a lében eszik.

Patrícia said...

Én zöldségeket is rakok bele mint a húslevesbe, csak a végén nem kerülnek a tányérba, csak a lé és a színhús. :)