Mar 23, 2015

Görög vidékek és ízek - 7.rész -húsvéti étkek


Ebben a Húsvéti epizódban mi mást, húsvéti étkeket készítünk. Nem térünk ki külön a tojásfestésre és a húsvéti kekszek készítésére, ezeket amúgy mellesleg, képekben mutatjuk meg, de egy egész délutánt eltöltöttünk ezzel a tevékenységgel, ahhoz, hogy ezt a pár képet felvegyük. A tojásfestés pont ugyanúgy megy mint otthon, sőt annál egyszerűbben, mivel itt főleg egyszínű tojásokat és azokból is főleg pirosakat készítenek, nem szoktak erre túl nagy hangsúlyt fektetni.


MAGIRITSZA

Amire a filmben alaposan kitérünk, az a magiritsza leves, aminek a készítését én már ITT  leírtam.
A család aki készítette, inkább egytálételként eszi, én levesnek szeretem. Még az is különbözik az én verziómtól, hogy ők beleteszik a pacalt is, ami külön megnehezíti a dolgokat. A pacalt először mészbe áztatják, majd utána szépen lesuvickolják róla a bundát. Abálják, apró darabokra vágják és a többi belsőséggel együtt felhasználják az étel készítéséhez. A filmben pontosan meg lehet nézni, hogyan készítettük, így hát nem is szaporítom a  szót, jöjjön a recept, videó, majd utána a képek. A képeken részletesen látszanak olyasmik, amikre a filmben nem térünk külön ki.

Hozzávalók:

1 bárány vagy kecske komplett belsőségei, belekkel együtt
3 kötésnyi zöldhagyma
1 kötés friss zöld fokhagyma
1 kötés kapor
1 kötés petrezselyem
½ kg spenót
2-3 római saláta (attól függően milyen nagyok és hány tányér ételt szeretnénk készíteni)
só, bors, olívaolaj

Elkészítés módja ugyanaz, mint amit már leírtam, de a videóban meg lehet nézni.HÚSVÉTI KEKSZ (KULURI)

Szmirnai kulurik (teasütemények)
750 gr finomliszt
1 pohár finom kristálycukor
150 gr tej
1 ek szódabikarbonát-por
4 tojás (3 tojás a masszába és egy a kenegetéshez)
220 gr vaj vagy 250 gr margarin
2 mokkáskanál vaníliapor

Mindent összekavarni, majd apró csavart kekszeket készíteni, kisütni. A videóban nem lehet látni, viszont a képeken részletesen lehet látni, hogyan készülnek, de már itt is leírtam.


Megjegyzés: a 7. rész főzésen kívüli részleteiről ITT olvashatsz.Dafni-ban készült képek, tojásfestés és magiritsza főzéskor:
No comments: