Mar 12, 2015

Görög vidékek és ízek - 3.rész - édes és sós ciprusi túrós táskák

"Görög vidékek és ízek" c. főzős úti-film forgatásáról az összes bejegyzést itt lehet elolvasni.

A 3. rész viszontagságairól, a vidékről  ITT olvashatsz.

A 3. részben egy kedves baráti családnál ciprusi édes és sós túrós táskákat készítettünk. Mindkettő nagyon finom volt. A "Görög vidékek és ízek" 3. részében a főzést a 25:15 perctől lehet megnézni.
Jöjjenek a receptek:

Hozzávalók a tésztához:

5 cs. liszt
1 borospohárnyi olívaolaj
1 kk só
1 kk cukor
1 pohár víz
2 ek ecet

Mindkét fajta túrós táskához ezt a tésztát használtuk. Természetesen haladó konyhatündéreknek nem kell külön mondani, de azért kezdők kedvéért leírom, hogy a víz mennyisége lehet több vagy kevesebb, attól függően mennyi vizet vesz fel a tészta, ahhoz, hogy jól nyújtható, rugalmas, de nem ragacsos legyen. Tehát ebből elkészítjük a tésztát, az ebben az epizódban szereplő Maro szerint szigorúan ciprusi módon, a "rizsiazma" műveletet végezve először. Miután megvan a tészta, félretesszük letakarva addig, amíg elkészítjük a kétféle tölteléket.

Sós töltelék:

1 kg édes tehéntúró
bors
maréknyi apóra vágott fodormenta (de a mennyiségen ízlés szt, lehet változtatni)
1 tojás

Édes töltelék:

1 kg édes tehéntúró
4 ek kristálycukor
fahéjpor ízlés szerint
virágvíz ízlés szerint

A tésztából lapokat nyújtunk, majd ezekből karikákat vágunk. A közepébe teszünk a töltelékből és összecsukjuk, forró olajban kisütjük.
Az édes töltelékes táskákat a forró olajból kivéve megforgatjuk szirupban, nem kell sokat benne hagyni, csak éppen annyit, hogy mindkét oldalát alaposan megfürdessük benne. Ezután szitára tesszük, így lecsorog a fölösleg és nem lesz túl édes a batyu.

Szirup:

2 pohár cukor
2,5 pohár víz
2 db narancshéj

Ezt 8 percig összefőzzük.

Az egész epizódot itt megnézhetitek:


Képek:


No comments: