Dec 31, 2016

Évkezdő

Hát akkor boldog új évet mindenkinek!
(a cikk 2015 januárjában íródott)


Lejárnak lassan az ünnepek, ma van a téli ünnepek utolsó felvonása Görögországban, Szent János ünnepe, ezzel lezárul a 12 napos ünnepkör, mely Karácsonykor kezdődik.

Az idén talán első év, hogy nem írtam le részletesen a konyhai készülődéseimet valamint az ünnepi ebédeket, vacsorákat. Ennek egyrészt az az oka, hogy nem készült semmi olyan majdnem, ami már ne lenne fent a blogon, másrészt végig nagyon elfoglalt voltam, mert itthon voltak felváltva a már nem itthon élő nagy gyerekeink is. Így retrospektivitásban pár kép és rövid beszámoló:

Nem készült semmi más karácsonyi sütemény, csak a hagyományos melomakarono. Alig eszünk édességet, a férjem enne, de neki meg nem kell sok, mert ebben a korban fölösleges :), így ez az adag kitartott végig a két ünnep között. A nagy gyerekeink hoztak egy halom csokit is, úgyhogy nem szenvedtünk elvonási tünetektől :)Karácsonyra készítettem egy ünnepibb formába öltözött kenyeret, melyet Görögországban Christopsomo-nak hívnak (Krisztus kenyér) és ánizsmagokkal ízesítenek.


Volt egy adag töltött káposzta is, melybe nagyon sok sárgarépa került rizs helyett és nagyon minimális basmati rizs..


..és gránátalmás római saláta...

..és töltött csirke, a háttérben főtt karfiol salátával, mely az egyetlen nem igazán sikeres dolog volt, de csak azért, mert teljesen ízetlen karfiolra sikerült szert tennem a  piacon.

Aztán mégiscsak volt egy ünnepi édesség, cukor és lisztmentes, banános gesztenyekrémmel:A két ünnep között egyet tavernáztunk, nagyon finom bárányflekkent ettünk.


Készült mindenféle vegetáriánus dolog is, mivelhogy egyik fiunk ilyen módon étkezik. Ez például paputsaki, vagyis töltött padlizsán, darált hús helyett gombával.


Újév előtt behavazódtunk, ami annyiban volt rossz, hogy máshol kellett volna ünnepelnünk. Ideragadtunk bevásárlás nélkül, hisz úgy volt, hogy a család másik tagja vállalja magára az újévi eszem-iszom előkészítését. Mivel amúgysem eszik senki éjjel máskor sem, ezért összecsaptunk egy rögtönzött könnyű büfét  és nyugisan telt az éjszaka.
A havazás a mai napig folytatódott, kisebb nagyobb szünetekkel. Holnaptól ígérik a jobb időt, amit már nem is bánnék :)


E rövid kis beszámolóm után minden kedves olvasómnak kívánom a legjobbakat az új évben, bort, búzát (no nem a paleosóknak!) :) és EGÉSZSÉGET!


No comments: