Dec 13, 2014

Totu készítése házilag és fahéjas, almás totukrém

Rendezgettem a mélyhűtőmet és megint belebotlottam a már nagyon régen eltett tojásfehérjékbe. Olyan régen tettem el őket, hogy most kivettem, hogy kidobjam az egészet. Aztán eszembe jutott, hogy jó lesz Totunak, végülis Totu készítésekor felfőződik, így nagy bajom nem lehet tőlük. Aki csak görög dolgokra kíváncsi, az most lapozzon tovább.....
A Totu paleo körökben jól ismert, tojásból készül és helyettesíti a túrót, tejfölt azoknál, akik nem szeretnének vagy nem tudnak tejfehérjét fogyasztani. Az elnevezés a kezdőbetűk összevonásából jön: TOjás TÚró. Nagyon egyszerű az elkészítése és valóban teljesen túró állagú és ízű a végeredmény. Először készítettem, mert eddig én sem nagyon hittem, hogy lehet olyan, hogy túró ízű valamit kapjunk tojásból, de végül lehet :) Azt hiszem 6 tojásfehérjéből kaptam kb. 200 gr Totut. A fehérjéket nem számoltam meg, mert eredetileg ki akartam őket dobni, illetve a kutyának adni. Tehát TOTU.


Hozzávalók 100 gr Totuhoz

* 3 közepes vagy nagy tojásfehérje
* legalább 1 l víz
* 1/2 citrom leve vagy aszkorbinsav
* só

Elkészítés

A forrásban lévő sós, savanyú vízbe beleteszem a tojásfehérjéket és 2-4 percig főzöm őket, amíg jól kicsapódnak. Ekkor leszűröm (én a  képen látható tüllbe tettem), kinyomogatom és ha túrónak használom, villával összetöröm. Teljesen túró állaga lesz. A savanyúságán a citromlé mennyiségének a változtatásával tudunk változtatni.

Almakrém

Hozzávalók

* 100 gr Totu
* 1 ek kókusztejszín
* 1 ek eritrit 
* 1/ alma meghámozva, pucolva
* fahéjpor ízlés szt. vagy egyéb fűszerezés ízlés szt.

Elkészítés

Minden hozzávalót összeturmixolunk. Én 2 ek eritritet tettem bele, mert az eredeti receptben ez szerepel, de nekem szörnyű édes volt, ezért is írok csak 1 ek eritritet a receptben. A végén az alma másik felével díszítjük, megszórjuk megint fahéjjal és tálaljuk. Aki cukrot használ: kb ugyanannyi mennyiség kell mint eritritből.
A krémet el tudom képzelni süteménybe is, némi zselatinnal fixálva..
No comments: