Dec 4, 2014

Tarka barka torta gabonamentes piskótából

Ezt egy szülinapos torta, amit még márciusban készítettem és nagy meglepetésemre felfedeztem, hogy nem tettem fel a blogba, ezt most pótolom. A piskótája nagyszerű, viszont a krémen lehet javítani, a krémhez nincsenek is meg a pontos hozzávalók.
Hozzávalók a piskótához:

* 10 tojás
* 4 púpozott ek mandulaőrlemény (héj nélküli mandula)
* 2 p. ek. mandulaliszt (nálam az, ami a mandulatej készítése után marad)
* 1 p. ek. kókuszliszt
* 1 ek psyllium husk (útifűmaghéj)
* 5 ek eritritol

A kakaóshoz pluszban:

* 1 tk szódabikarbonát
* 1 ek citromlé
* 2 ek víz

A mákoshoz pluszban:

* 2 ek darálatlan mákElkészítés:

Először felverem a tojások fehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével. Mikor jó kemény, belekavarom egyenként a tojások sárgáját és minden más alapanyagot, kivéve a plusz hozzávalókat melyek a kakaós és mákoshoz kellennek. Tehát elkészítem a fehér lisztekből, őrleményekből az alappiskótát, majd három részre osztom. Az egyik rész így marad,a  második rész lesz a kakaós, ide beleteszem a kakaóshoz való alapanyagokat, a  harmadik lesz a mákos, ebbe beleteszem a mákot.

A három különféle piskótát egymás mellé egy 24 cm-s formába kanalazom.
180 fokos, előmelegített sütőben kb 35 perc alatt készre sütöm.Hagyom kihűlni, majd három lapot vágok.


Elkészítem a krémet. A krémhez én kókusztejszínt vertem fel, de sajnos kicsapódott, így végül zselatinnel kikavartam és gyümölcsöket, édesítőt tettem bele, ezzel kentem meg a lapokat. De bármilyen krém talál bele, úgyhogy ez ízlésfüggő.


Összeállítás után jót tesz neki, ha pár órát áll, hogy a krém átitassa a piskótát, pont mint a lisztes piskóta esetében. A lisztes piskótáimat mindig meglocsolom cukorsziruppal is, de mivel ebbe nem használtam cukrot, ezért ezzel a módszerrel nem éltem. Habár nem árthatna neki egy nagyon lightos mézes szirup.. Mindenesetre a piskóta nagyon ízlett és nagyon látványos is volt.No comments: