Nov 22, 2014

Sós sütőtökpita


Már többször készítettem és többször beírtam a blogba is, de valahogy ez még jobbnak tűnik, mint az eddigiek, így hát überelem az eddigi postjaimat :)
A nagyon részletes leírás képekkel ebben a postban olvasható, most csak pár képet teszek fel és a kicsit változtatott töltelék összetevőit és elkészítési módját. A lapokat magam nyújtottam mint mindig a pitalapok készítésénél leírt módon.Hozzávalók:

8 pitalap
töltelék

Töltelék:

kb. 1.100 gr frissen reszelt vastag sütőtök bele
120-150 gr fetasajt morzsolva
5 tojás
2 nagy csipetnyi szárított zöldmenta, morzsolva
2 ek kapor-zöld
1 nagy hagyma
maréknyi rizs vagy zabpehely

A hagymát apróra vágtam, kevés vizen hagytam elpárologni az erős illatát, ráöntöttem kb fél borospohárnyi olívaolajat. Miután dinsztelődött kicsit az egészre rázúdítottam a reszelt sütőtököt. Addig hagytam, amíg összeesett, ekkor kitettem a balkonra hűlni. Elkészítettem a lapokat, ami nekem 3/4- 1 óra idő, azalatt langyosra hűlt a töltelék. A töltelékbe tettem még az enyhén felvert tojásokat és a többi hozzávalót. A tepsimbe leterítettem a 4 lapot, egymás között alaposan beolajozva őket, megszórtam házi készítésű görög tarhonyával (lehet rizs vagy zabpehely), majd befedtem a többi lappal, mindegyiket alaposan beolajoztam.
A kilógó végeket levágtam, a széleket művészien elrendeztem :), bevágtam a szeleteket, megspricceltem vizzel és beszúrtam szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 180 fokon, a legalsó polcon kb 1 órát sütöttem, amíg jól megpirult a teteje.No comments: