Feb 28, 2014

Görög vidékek és ízek 1. rész - Nagyobb halak filézve, mustáros, citromos mártásban
Hozzávalók 4 személyre:
·       300 gr nagyobb hal (pl. dorade, pisztráng) 1 személyre számítva
·       1 nagy kezeletlen citrom héja lereszelve
·       1 csipet rozmaring
·       só, bors
·       3-4 sárgarépa
·       1 kisebb zellergumó vagy pár zellerszár
·       3-4 krumpli

A mártáshoz:

·       1 csipet oregano
·       2 lk mustár
·       2 közepes citrom leve
·       1 borospohár olívaolaj (kb. 100 ml)

Elkészítés:

A halakat kibeleljük, mossuk majd a gerinc mentén két szeletre vágjuk. Kiemeljük a gerincet a fejjel, majd a halakat amennyire lehet,  kicsontozzuk. Vigyázunk arra, ugyanannak a halnak a két szelete egymás mellett legyen.
Kicsontozás, filézés után a halszeleteket már nem mossuk meg, mert másképpen nem ragadnak majd rendesen össze!

Mindegyik halszeletet sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal és a citromreszelékkel bekenjük a vágott felükön, majd finoman egymásra nyomjuk ugyanannak a halnak a két felét.
Időközben a fejeket és gerinceket a zöldségekkel megfőzzük.
Ha láng fölött olajon szeretnénk kisütni a halakat, akkor a tepsinkbe beleöntjük az olívaolajat, majd kipótoljuk kevés hallével, amit a csontok főzéséből nyertünk. Ebbe belehelyezzük az összeragasztott halszeleteket és lefedve, közepes láng fölött zsírjára sütjük, illetve addig sütjük, amíg a halak megsülnek és a lé megcsappan.
Sütőben ugyanígy járunk el, a sütőben sütéskor a vége felé levesszük az alufóliát vagy a tepsinek a  tetejét, így  a hal mindkét oldala szép piros lesz.

Mikor a hal készen van, kivesszük a levéből, egy tálra pakoljuk, köréje felvágjuk szépen a főtt zöldségeinket. A megmaradt lébe beletesszük a mustár és citromlé keverékét, csipet oreganoval ízesítjük és sűrűre főzzük, majd ezzel leöntjük a halas tálunkat.

Jó étvágyat!

Az elkészítést meg lehet nézni a "Görög ízek és vidékek" 1. részében, ITT(a 2:50 perctől -7:12-ig és 13:15 perctől-14:57-ig)
A receptért köszönet Jántszudi Vaggelicának.


Főnek a halcsontokNo comments: