Feb 14, 2014

Bonitó avagy palamida citromosan

Már több halas recept van az oldalon, de a palamidáról még nem volt szó. 
A palamida, latin nevén Sarda sarda, egy makréla jellegű hal, mely az Atlanti óceánban, a Mediterrán térség vizeiben, valamint a Fekete tengerben is megtalálható. A mediterrán térségben előszeretettel fogyasztják, húsának íze valahol a tonhal és makréla közé rangsorolható, a hal nagysága is e két említett hal méretei közé esik. Személyes tapasztalatom szerint nagyon laktató, kimondottan száraz húsú és jellegzetes ízű hal, nagyon kevés szálkával. Ha kiszedjük a középső gerincet, alig marad benne valami kipiszkálni való, azok is nagyon puha kicsi szálkák, melyeket akár le is lehet nyelni anélkül, hogy problémát okoznának.
A palamida relatíve olcsó halnak számít a nagyobb halak kategóriájában, én most 6 eur/darab árban vásároltam, egy hal olyan 800 gr körüli lehetett.

Az ilyen jellegű halakat vagy szénen sütve fogyasztjuk, vagy "plaki" módra, vagyis magyarosan: zöldségágyon, vagy pedig citromosan. Ez alkalommal citromosan volt kisütve, krumplival. Friss káposztasalátával tálaltam.


Hozzávalók:

* 1 db. 800 gr körüli palamida hal
* 2-3 cikk fokhagyma
* maréknyi petrezselyem
* 1 citrom
* opcionálisan krumpli, vagy édesburgonya a tepsibe a hal mellé


Elkészítés:

A halat nagyon könnyű megpucolni. Nincsenek pikkelyei, így csak annyit kell tenni, hogy a fejből, a kopoltyúfedél alá benyúlva kiszakítjuk a kopoltyúkat. Ezt én úgy szoktam, hogy a hal hasát először felvágom a has alján lévő végbélnyílástól majdnem az állcsontig, így a kopoltyúkkal együtt kiszakítom a hasból a belsőségeket is. A fogást anno egyszer egy halárustól láttam, és azóta csak így dolgozom a nagyobb halakkal. A kopoltyúk hozzá vannak nőve bizonyos helyeken a kopoltyúfedélhez, valamint a test szélső részeihez, itt bevághatunk kicsit az ollóval vagy ha nem túl nagy a hal, csak egyszerűen kiszakítjuk.

A palamidának bő vére van, így mindig a pucolás után bő folyó vízben megmosom. Ezután kissé megvagdosom a két oldalát, sózom, borsozom kívül belül. Fokhagymát pucolok, kisebb darabokra vágom és bedugom a hasüregbe, majd rányomkodom a petrezselymet.

A krumplit nem hagyom olyan nagy darabokban, mint ahogy a húsoknál szoktam, mert a hal sokkal hamarabb megvan, mint egy disznóhús darab, így vékonyabb és kisebb kockákat vágok. Az édesburgonyát nagyobb és vastagabb darabokban hagyom, mert ez sokkal hamarabb megsül, megfő, mint a krumpli. A krumplidarabokat tepsibe pakolás előtt citromlével, olívaolajjal leöntöm, majd sózom, borsozom, oreganózom és alaposan összekeverem a kezemmel, ezután mehet minden a tepsibe. A krumplik alá egy kisebb csészényi citromleves-vizet is öntök, és addig hagyom amíg minden szépen összesül és marad szaft is az étel alatt.

No comments: