Jan 11, 2014

Tintahal bámiával

Szokatlan párosítás, főleg mert mindkettőt paradicsomosan készítették, de igazi, hagyományos görög konyha. Barátainknál ebédeltünk, csak egy olyan gyors, beugrós napon, semmi extra, fakszni vagy ünnepi. Mivel péntek volt, náluk nem volt húsos étel, ők betartják az ortodox étrend szabályait, mi szerint a szerda és péntek böjtös napok. Mivel imádok mások konyhájába bekukkantani, természetesen fényképek is készültek.


A tintahalaknak több fajtája van. Vannak kisebbek, nagyobbak, rózsaszínek, fehérek, de a bőrük színét ők maguk is tudják változtatni, ezért sokszor a tenger kaméleonjainak is nevezik őket. A mostani recept leginkább az ITT leírthoz hasonlít, de a tintahal fajtája más és a hozzávalók is egyszerűbbek. Ilyen nagyból készített étek receptje még nem volt eddig a blogon. Két darab tintahalból öten megebédeltünk, persze körettel és mindenkire egy tányérnyi jutott. Egyszerű, gyors és finom.

Hozzávalók:

* 2 nagy tisztított tintahal
* 4 nagy fehér hagyma
* bámia
* paradicsomlé
* fűszerek: só,l bors, fahéj, babérlevél

A bámiát általában paradicsomosan készítik el, ITT már leírtam a receptet. Mindenesetre bármilyen egyszerű kis zöldségnek tűnik, nem egyszerű az elkészítése. Kevés helyen ettem olyan bámiát, hogy valóban meglegyek vele elégedve. Már írtam, hogy ez a zöldség egy nyálkás levet ereszt, ahogy megvágjuk, így különböző praktikák szükségesek ahhoz, hogy az ételben ne legyen érezhető ez a lé. Az eddig általam ismert praktika a bámia leforrázása, ecettel öntözése és napon való szárítása volt. Most a barátnőm olyan bámiát tálalt elém, ami szerintem eddig a legjobb volt, amit ettem, miközben semmit nem alkalmazott ő az előbbi metódusok közül. Megvette a Lidl-s fagyasztott bámiát, ezt meleg vízben lemosta. Ezután beletette egy nagy tepsibe, úgy hogy egy sorban legyenek, majd leöntötte őket olajjal. Betette a meleg sütőbe. Amíg a bámiák elősültek, addig elkészítette a rájuk való paradicsommártást: hagyma apróra vágva és paradicsomlé. Mikor már kicsit sültek a bámiák, kivette őket, nyakon öntötte a lábosban előkészített paradicsommártással, sózta, borsozta és kevés fahéjjal szórta az ételt, majd készre sütötte. Nagyon finom volt.
Ami a tintahalat illeti, majdnem ugyanígy készült, csak sokkal több hagymával és fazékban. A tintahalakat és hagymákat kockákra vágta. A tintahalat előfőzte, a habos vizet az első 10 perc után leöntötte róla.
A lábosba ujjnyi olajat tett, erre a hagymát, babérlevelet, rá a tintahalat, paradicsomlevet, sót, borsot. Puhulásig főzte, amikor kellett, pótolta a vizet. Finom, puha lett, sokkal kevésbé tintahal ízű, mint a kisebb fajták.Egyéb tintahal receptek:

Töltött tintahal (Θράψαλο γεμιστό)
Töltött tintahal (zöldségekkel és szőlővel-paleo)
Töltött kapribogyós tintahal
Tintahal olívabogyós paradicsomos mártásban
Tintahal paradicsomosan

No comments: