Jan 8, 2014

Narancsos cake

A "cake" vagyis a kevert tésztából készített kuglóf alakú sütemény az újgörögök egyik kedvenc édessége. Ha megvagy híva kávéra, majdnem biztos lehetsz benne, hogy cake is fog szerepelni a kávézó asztalkán. A cake egy nagyon egyszerű sütemény, mégis kell egy kis fortély hozzá. Az egyik legtitkosabb és legfontosabb összetevő: a jó sütő. Én évekig meg voltam győződve, hogy nem tudok igazán jó és magas cake-t készíteni. Aztán egy véletlen során kiderült, a sütőm nem cake sütésre való.
Az ebben a bejegyzésben szereplő cake-t ajándékba készítettem egy kedves ismerősnek, akihez egyik este hivatalosak voltunk. A jól sütő sütőmben készült és nagyszerű lett. Aztán megint elkészítettem a gyengébb sütőmben, majd.. no de jöjjön a leírás.
Hozzávalók:

* 250 gr szoba-hőmérsékletű, puha vaj vagy margarin
* 1 1/2 csésze kristálycukor (1 cs=250 ml)
* 5 tojás
* 500 gr liszt
* 3 kisebb narancs héjának a reszeléke és leve

Máz:

* 125 gr porcukor
* 5 tk frissen facsart narancslé

Elkészítés:

A cukrot a vajjal mixerbe tesszük és habosra keverjük (10-15 perc). Egyenként beletesszük a tojásokat, felváltva a liszttel, narancsreszelékkel. A végén hozzáadjuk a narancslevet is, de ezt szemre szoktam, tehát annyit adok hozzá, ami ahhoz kell, hogy egy folyós de vastag masszát kapjak. A fél kg lisztből elég magas, habos massza lesz, én általában miután a tojások belekerülnek, kiveszem a mixerből és egy másik tálban, kézzel kavarom össze, hogy ne legyen a mixerem nyakig maszatos. Miután minden szépen összeállt, kivajazott, llisztezett kuglóf formába töltöm, majd előmelegített 175-180 fokos sütőben minim. 40 percig sütöm. A jó sütőmben 45 perc alatt tökéletes lesz, a másikban minim 60 perc és nem is olyan szép. Ha véletlenül valamiért nem vagyok vele megelégedve, esetleg nem sült át eléggé, akkor felszeletelem, majd légkeveréses sütőben 150 fokon kb. 15 percet sütöm. Kihűtöm, majd fémdobozban tartom és kávé mellé kínálom.No comments: