Dec 2, 2013

Nagyon finom sütőtökös csirkeleves

Mióta itt élek, nem sikerült olyan sütőtökre lelnem, mely a gyermekkor ízeit visszahozta volna. Az itt kisütött sárga-tök íze, valahogy nem emlékeztetett arra, ami emlékeimben élt. Így azt hittem, más talán a tök fajtája (részben igaz). Aztán a mostani sütési módszer meghozta a várt eredményt, alig bírtam megállni, ne faljam fel az egészet, még mielőtt leves lenne belőle :)Nemrég ajándékba kaptam egy nagyon szép, közepes butternut squash fajtájú tököt, melyet magyarul sonkatöknek becéznek a formája miatt. Ebből készült a csirkeleves.


Hozzávalók:

* 1 sonkatök
* 1 vöröshagyma
* 1-2 cikk fokhagyma
* 2-3 ek vaj
* só, bors és fűszerek (nálam szerecsendió és koriander, de lehet gyömbér vagy zsálya)
* habarni: kevés tejszín (opcionális)
* megfőtt és kicsontozott csirkeaprólék és a húslé

Elkészítés:

Először is készült egy csirkeleves 2 csirkeaprólékból a család többi tagjának. A hús és a lé egy részét megtartottam magamnak (csak én voltam vevő a töklevesre).
A sonkatököt megmostam, egy kisebb tepsibe, majd 200 fokos sütőbe tettem. Annyi ideig hagytam ott, amíg nyomogatásra mindenhol puha volt, ki is repedt és az illatából is érződött, hogy készen van. 


Nekem kb. 1 1/2 órába telt, mert 1 óra után lehúztam 180 fokra a sütőt. Miután kivettem a tököt, hagytam kicsit kihűlni. Hosszában kettévágtam és kiskanállal kiszedtem a  magokat. A héját nagyon könnyen le lehetett húzni, a puha húsát (ami nagyon finom volt!) kockákra vágtam. A tökkockákat mixerbe tettem és pürésítettem.Egy fazékban felhevítettem a vajat, üvegesítettem rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Beletettem a tökpürét, felöntöttem annyi húslével, hogy sűrű leves legyen, ízesítettem és hagytam pár percet összefőni.  Itt tejszínt is lehet hozzáadni, én nem tettem. Visszatettem a mixerbe, pépesítettem, hogy ne látszanak benne a hagymadarabkák. Időközben a kisebb mixeremben pépesítettem a csirkehúst és összekevertem a levessel.
Isteni finom, bársonyos, ízletes és illatos levest kaptam. Meg is ettem az egészet délben és este :)
No comments: