Dec 20, 2013

Mandulalisztes szőlőszirupos kekszMár többször utaltam az általam készített mandulalisztre. Ezt úgy kapom, hogy mandulatejet készítek (ITT írtam róla hogyan és miért), majd a visszamaradt mandulatöredéket tepsire szórom, amit a fűtőtesten tartok. A következő tejkészítésig (3 naponta szoktam) ez a mandulatöredék már száraz.
Eleinte így használtam fel kenyerekbe, de aztán szerencse rájöttem :), hogy lehet belőle valódi liszt is. Kiszáradás után beleteszem a kávédarálómba és pár perc alatt teljesen liszt állagú és kinézetű anyagot kapok. Ez a házi préselésű mandulalisztem. A kekszeket ebből készítettem.


Mivel előzőleg készült egy hagyományos, görög narancsos kuluraki (keksz), mint ahogy azt a fenti kép illusztrálja, szerettem volna valami kekszfélét liszt nélkül is készíteni. Így némi gondolkodás és számolgatás után ez a recept született.

Hozzávalók:

* 1,5 csésze mandulaliszt (1 cs=250 ml)
* 3 púpozott kk kókuszliszt
* 1 tojás
* 1/4 cs olívaolaj
* 2 nagy ek szőlőszirup*
* 1/2 kk fahéj
* 1/4 kk szerecsendió
* csipet só (1/4 kk-nyi)
* 2 kk sütőpor

Elkészítés:

Mindent fakanállal összekavarok, egy még majdnem folyós masszát kapok, amit nem igazán lehet kézzel gyúrni. Ezt beteszem a hűtőbe legalább 30 percre. Utána olajos kézzel kis gömböket formázok, amiket a tenyeremben ellapítok. Kb. 20 percet sütöm 180 fokos, előmelegített sütőben. Rácson hagyom kihűlni. Igazán különlegesen finom aromájú teasütemény.

* szőlőszirup helyett lehet melaszt vagy mézet használni

No comments: