Nov 5, 2013

Szilvás paleo cake

Már több paleo sütemény receptjét elolvastam és közben jegyzeteltem, össze akarok állítani bizonyos alaprecepteket, amik nekem beválnának. Görögországban elég nehézkes bizonyos alapanyagok beszerzése, úgy mint pl. a xilit-é, ami ráadásul drága is. A magyar paleo blogokon alig találni stevia-s recepteket, mondhatnám én nem olvastam olyan blogot, aminek a szerzője steviát használna. A stevia használatával még mindig elég hadilábon állok, mert egyrészt ritkán használom, másrészt hiába olvastam el hogyan konvertáljuk a cukor, xilit, stevia mennyiségeket, nem nagyon válik be a gyakorlatban. Így szerintem a legegyszerűbb módszer, amit mindenkinek csak ajánlani tudok, a sütemények megkóstolása még sületlen formában. Így igazítani lehet az édes ízen.

Az alábbi recept az első kísérletem gyümölcsös paleo cake sütésére. Ez is azért alakult így, mert mikor itthon megkóstoltam a nagy örömmel beszerzett görög szilvát, ami kísértetiesen hasonlít az általam legfinomabbnak ismert besztercei szilvához-, nagy csalódással kellett megállapítanom, hogy teljesen ízetlen, bűztelen az egész :( Senki nem bírta megenni, így csakis süteménybe vagy lekvárba mehetett.


A paleo piskótára több bevált recept kering, én összeállítottam egyet, amit még útközben ki kellett egészítenem, és így a következő alapanyagok kerültek bele:

* 5 tojás
* 3 dkg kókuszliszt
* 3 dkg mandulaliszt (saját készítés)
* 1 mk szóda (ezt a legjobb kiváltani gluténmentes sütőporra, ami nekem nincs)
* 1 ek xilit vagy 1 kk stevia por 
* fél borospohár extra szűz olívaolaj (vagy kókuszolaj)
* szilva

Elkészítés:

A szokásos piskóta módon: felverem a tojások fehérjét, majd mindent óvatosan összekavarok. Megpakolom a félbe vágott szilvával. 20x30 cm-s tepsiben sütöm tűpróbáig 180 fokon (kb. 35-40 perc)
Felvágva már nem sikerült lefotózni mert behappoltuk:)
No comments: