Nov 30, 2013

Pulykacombok frikaszé módra


A frikászé elkészítési mód azt jelenti tulajdonképpen, hogy a húst összefőzzük valamilyen zöld salátafélével, majd végül tojásos-citromos öntettel behabarjuk. Leginkább a kecskehúst szokták így készíteni (erről írtam ITT) de pulykacombok elkészítésére is kiváló, mivel a citrom semlegesíti a húsok erősebb és jellegzetes szagát, a pulykának pedig tudvalevőleg van egy jellegzetes illata. A frikászé kategórián belül rendkívül finom a zelleres hús, a disznó zelleresen elkészítve általában karácsonyi ebédként is jelen van bizonyos vidékeken (írtam róla ITT és ITT ). Legutóbb a pulykacombokat narancsosan készítettük el (pulykacombok narancsosan),  és habár készítettem már frikászé módra, meglepetéssel tapasztaltam, hogy a blogban nem szerepel. Jöjjön hát hiánypótlóként a  zelleres pulykacombok leírása.


A zelleres hús hozzávalói eredetileg: 
* jó sok zeller-zöld, szárával együtt
* jó sok kapor
* jó sok petrezselyem
* fűszerként a menta talál hozzá
* vöröshagyma
* zöld hagyma (jó sok)
* fokhagyma

A habaráshoz:
* legalább 2 tojás
* legalább 2 citromKét combot főztem, ez elég két embernek két ebédre. A zellerből 2 nagy zellercsomót használtam fel, ahhoz, hogy két ebédre elég legyen, kellett volna még egy. Megmaradt 1 személyre való adag. (a szárak 1/3-t használtam fel,a  többi csirke alaplébe kell majd holnap..)

A combokat átnéztem, leszedtem a még rajtuk maradt tollakat, megmostam, majd fokhagyma darabkákat szúrtam a húsba. Kb. 4 nagy cikk fokhagyma ment az ételbe, ennek egy része a combokba, a többit a lébe dobtam. A combokat forró olívaolajon átforgattam, hogy színt kapjanak, ez a koszos része a dolognak, mert mindig nagyon szökik az olaj, annak ellenére, hogy a combokról leitatom a nedvességet. Ezért ilyenkor körberakom a kályha szélét a vékonyabb tepsiimmel, mert inkább a tepsiket mosom le, mint az olajat a földről utána. A megpirongatott combokat a kuktámba teszem, só, bors, fokhagyma és a hátramaradt olajon üvegesre pirított, apróra vágott hagyma. A húst puhára főzöm. Utána kiveszem a levéből, a levet szűrőbe öntöm, hogy ki tudjam könnyen venni az esetleges lehullot bőrdarabokat vagy egyéb nem odaillőt. Utána a levet a hagyma és fokhagymadarabkákkal összeturmixolom, majd visszateszem főni. Beleteszem a zöldségeket, a zellerszárakat pár perccel korábban. Puhára főzöm ezeket is, majd kiveszem őket.

A fenti mennyiséghez felverek 2 egész tojást csipet sóval, majd habarás közben hozzájuk adom 2-3 citrom levét. Időközben levettem a levet a tűzről és a biztonság kedvéért, a forró léből keveset adagolván folytonos kavarás mellett a tojásos öntethez, összedolgozom a  kettőt. Visszateszem még egyet rottyanni a tűzre. hagyományos konyhában ilyenkor liszttel vagy keményítővel besűrítik, én nem szoktam, mi így szeretjük, natúr. A húst a zöldséggel tányérba teszem és alaposan leöntöm a savanyú lével. Én általában ki is csontozom a családnak a  húst és alaposan beleforgatom a lébe,a  zöldségeket is, hogy minden jól átvegye a savanyú habarás ízét. A körítés a hús mellé a zöldség, de akinek ez nem elég, hagyományos konyhai praktikáknak megfelelően rizst főzhet hozzá. Én szeretem a zöldséget jó sok lével kikanalazni a tányéromból :)

Tálalva

MaradékokNo comments: