Nov 11, 2013

Majonéz olívaolajból -almás majonézes csirkehús


Emlékszem mikor Édesanyám nagyon régen úgy készítette a majonézt, hogy mindent beledobott a kismixerbe és pár perc után már kész is volt. Ezt megpróbáltam ugyanígy Görögországban, de soha nem sikerült becsületes majonézt kevernem. Mentségemre legyen mondva, nagyon nagyon ritkán készítettem, csakis ha vendégeket vártunk. Egyik nap megmérgelődtem és keresgélni kezdtem a youtube-n majonézkészítési módok után. Rá is találtam, de ami a még meglepőbb volt számomra, az, hogy extra szűz, házi olívaolajból is sikerült kitűnő majonézt készítenem, pedig azelőtt soha semmilyen módszerrel ez nem sikerült, így meg voltam győződve, hogy erre nem való az olívaolaj.

Hozzávalók:

* 1 egész nyers tojás
* só, bors
* fél kisebb citrom leve
* 1 csésze (250 ml) olaj
* felverés után 1 kk mustár

Elkészítés:

A tojást beteszem egy magas és keskeny kancsóba, vagy tálba, erre minden más hozzávalót ráteszek, az olajat vigyázva, hogy felül maradjon. Botmixert merítek a keverékbe, a fejét pontosan a tojásra teszem és elkezdem nagy erővel felverni. Lassan emelem egyre távolabb a tojástól és pár perc alatt kemény majonézt kapok. Olívaolaj használata esetén vigyázva kell a citromot hozzátenni, mert a sok citrom hatására keserű az íze. Inkább keveset tegyünk, majd utólag ízesítsük.

Könnyen elkészíthető finom előételt lehet készíteni maradék főtt csirkehúsból, egy kis kockákra vágott almából és 1 tojásból, olívaolajból készített majonézből.

No comments: