Nov 17, 2013

Ennivaló csokitorta (vegán, nyers, paleo)


Ez a csokoládétorta nagyon finom és nagyon egyszerű az elkészítése. Többféleképpen el lehet készíteni, most leírom az én egyik variánsomat. Különlegessége az, hogy az alapban aszalt sárgabarack van, ami a kellemes savanyúságával ellensúlyozza a krém esetleges édességét. A krémet én nem készítem nagyon édesre, éppen csak kellemesre, de aki szereti a nagyon édeset, az jobban fokozhatja az ízeket. Elkészítése 10 perc :)
Hozzávalók (kb. 18-20 cm átmérőjű kapcsos formához):

Alaphoz:

* 100 gr mandula (én héjától tisztítottat használtam)
* 110 gr aszalt sárgabarack
* 1-2 kk ghee (hagyományos konyhában kevés vaj, hogy összeálljon a massza)
* csipet só

Krémhez:

* 2 kisebb avokádó
* 2-3 púpozott ek jó minőségű kakaópor
* 8 ek kókuszkrém (hagyományos konyhában tejszín, annyi, amennyi ahhoz kell, hogy kemény krém legyen)
* 2 ek eritritol és 1 púpozott ek  kk méz (lehet mind méz)
* csipet só

Elkészítés:
Az alaphoz valókat összemixelem, majd egy folpack-al kibélelt kapcsos tortaforma aljába nyomogatom egyenletesen.
Az avokádót héjától és magjától megszabadítom, a mixerbe teszem, mindent ráteszek,  a kókuszkrémen kívül. Ezt a végén adagolom lassan, hogy nehogy túl sok legyen és elfolyósítsa a krémet. Az édessége miatt is kóstolgatni szoktam. Jó vastag krémet kapok pár perc alatt, mely nem folyik le a kanálról. A krémet egyenletesen ráterítem az alapra, majd úgy ahogy van, fedetlenül beteszem a mélyhűtőbe 1 órára.
Egy óra múltán fogyasztható, a mélyhűtés miatt a folpack segítségével nagyon szépen ki lehet emelni a formából és szépen lehet szeletelni. A maradékot hűtőszekrényben tartom, fedett dobozban, másnap is szépen szeletelhető és semmit nem veszít ízéből, sőt :)No comments: