Oct 28, 2013

Zöldségekkel és szőlővel töltött tintahal

A tintahal fajtákat hagyományos módon rizzsel, zöldségekkel és fűszerekkel készítik. Írtam már töltött kalamari receptet ITT. Most ki szerettem volna hagyni a rizst belőle. Nagyon finom lett, arra viszont számítani kell, hogy mivel nincs benne rizs, kicsit levesebb marad, nincs ami felszívja a zöldségek által kiengedett levet.


Hozzávalók:

Sajnos pontos hozzávalókat nem tudok mondani, ugyanis szemre tettem bele mindent. Sok mindenből megmaradt, de mivel nem írtam le azon-nyomban miből mennyi, most már csak a hozzávalók listáját bámulom a füzetemben, anélkül, hogy emlékeznék a pontos adagokra.* édes burgonya (kb 1/4 nagy burgonya)
* sárgarépa
* 1 hagyma
* 1 paprika
* pár gerezd fokhagyma
* 1 cukkini
* kevés zöld-menta, apróra vágva
* só, bors
* maréknyi szőlőszem
* paradicsompaszta
* reszelt parmezán sajt


Elkészítés:

Előző este kivettem a mélyhűtött kalamarit. Reggel megtisztítottam: levágtam a fejét, erről pedig a karokat. A szemes, keményebb fejrészt kell csak eldobni. A testéből kihúztam a hosszú, puha, átlátszó gerincet. Bő folyó vízben átmostam a kalamari-zacskókat, ne maradjon bennük belsőség vagy nyálkás rész.

A zöldségeket a szőlőn kívül mind apróra vágtam, illetve mixeltem.

Kevés olívaolajat hevítettem, ezen először megpirítottam a kisebb darabokra vágott kalamari-karokat, majd a zöldségeket is, hogy veszítsenek térfogatukból, valamint a bennük lévő lé párologjon. 
Miután a zöldségek összeestek, kicsit hagytam őket hűlni, majd reszelt parmezánsajtot kevertem a masszába és a szőlőszemek is belekerültek. Megtöltöttem a kalamarikat, szorosan egymás mellé tepsibe helyeztem őket és leöntöttem annyi paradicsompasztás vízzel, hogy félig legyenek a lében (vigyázat a levet nincs ami beszívja!), valamint meglocsoltam őket olívaolajjal.

200 fokos előmelegített sütőbe tettem, negyed óra múlva lehúztam 180 fokra és hagytam jól összesülni az ételt. Én magára ettem, de talál hozzá az édesburgonya püré, nem paleosóknak rizs, krumplipüré.
No comments: