Oct 4, 2013

Paradicsompaszta (Πελτές τομάτας)

A paradicsomos eltevések előzményei ( lecsó, zakuszka, paradicsomlé) után, nem is olyan régen, sor került a paradicsompaszta elkészítésére. Hagyományos görög módon szerettem volna készíteni, kihasználva a mediterrán nap erejét. Nem nehéz, csak idő-, valamint megfelelő helyigényes a dolog. Az ami visszatartó erő lehet, hogy elég sok a bíbelődés vele, miközben nagyon sok paradicsomból rendkívül kevés paradicsompaszta lesz. Annak viszont a színe és íze fantasztikus!


Legelőszőr is túlérett paradicsomokat kell választani, majd ezeket megmosni, pucolni, minden fekete részt kivágni. E művelet után én kettévágtam a paradicsomokat, majd betettem őket az előtte kimosott ládába. Minden réteget alaposan beszórtam durva sóval. Ezt kitettem az udvarra. Ehhez a művelethez szükség van egy nagy darab tüll vagy géz-anyagra, amivel be lehet takarnia  ládát, mert tele lesz kicsi legyekkel. Árnyékos helyen kell hagyni őket gondolkodni 2-3 napot. Én 1 nap után beszedtem őket, mert tele lettek legyecskével, átmostam őket, majd áttettem egy nagy tepsibe, ahol megint besóztam őket és leterítettem egy tüll-anyaggal. Még egy napot hagytam őket így állni.
 Utána átpréseltem őket egy nagyobb lyukú szitán, majd mivel nem akartam egyáltalán magokat benne, átnyomtam az egész masszát egy sűrű szűrőn is.
Gyönyörű színe volt az egésznek!
Ezt a jól átszűrt paradicsomlevet ekkor betettem egy párnahuzatba. Rögtön átfolyt rajta egy adag piros lé, ezt felhasználtam levesbe. A párnahuzatot a maradékkal kivittem az udvarra és felkötöttem egy árnyékos helyre, hadd folyjon ki a fölösleges lé. Egy napot hagytam így. Érdekes, hogy ami csöpögött belőle, már fehér színű volt.
Miután alaposan kicsöpögött, 2 napon át a napon aszalódott, ismét sűrű géz-anyaggal leterítve. Az eredmény egy nagyon ízletes, gyönyörű színű paradicsompaszta lett. Ezt tisztára mosott üvegbe tettem, a tetejére olívaolajat öntöttem és betettem a hűtőmbe.
Tegnapelőtt felhasználtam egy kiskanállal a töltött kalamari-ba, aminek csodás színe lett tőle.No comments: