Sep 26, 2013

Uborka eltevés (Αγγουράκια τουρσί)

Valamikor augusztusban eltettem az uborkát, ami már el is fogyott. Aztán nem emlékeztem pontosan a receptre, de most szerencse, elém ugrott a bejegyzéseim közül, így le is jegyzem gyorsan az utókornak. Mielőtt a receptet leírnám, megjegyzem, hogy itt Görögországban elég nehézkes az eltevés, mert nem lehet asztali sóhoz hozzájutni. Jobban mondva, az asztali só Görögországban jódos, mivel tengeri só. A jódtartalmú só pedig nem jó eltevésekhez. A jód fertőtlenítő, így automatikusan kiirtja azokat a baktériumokat és mikroorganizmusokat, melyeknek főszerep jutna a fermentálás közben. 
Az én kísérletem nem kovászos uborkáról szólt, hanem csak sós uborkáról. Jódtartalmú sót használtam, mivelhogy akkor nem esett le a tantusz, hogy egyszerűen vegyek Himalája sót a bioboltból. Az eredmény nagyon finom, ropogós uborka lett, ami viszont egy idő után megpuhult. No ezt a puhaságot lehet gondolom elkerülni, ha jód-nélküli sóval tesszük el. Legközelebb beszámolok majd a Himalájá-s változatról, de az majd jövő évben lesz. 

Hozzávalók:

kb. 15 uborka (én nagy uborkákból készítettem, melyeket félbe vágtam és végüket is lecsaptam)
1 fej fokhagyma
só (1 l-hez maxim 5 dkg)
2-3 babérlevél
5-6 szem bors
1 csokor kapor
pár szem mustármag (én 2 kk mustárport szórtam a vízbe)

Elkészítés:

Az uborkákat megmostam alaposan, majd kettévágtam, végeiket levágtam, úgy hogy szép egyenesen álljanak majd az üvegben. Bepakoltam őket egy nagy, 5 (vagy 6?) literes üvegbe, majd leöntöttem őket tiszta vízzel. 
A vizet utána letöltöttem róluk, lemértem, hogy tudjam mennyi só kell bele. Felfőztem a vizet, belekavartam a sót, kavargattam, hogy teljesen feloldódjon, majd hagytam kihűlni. 
Az üvegben közben elrendeztem az uborkákat úgy, hogy az üveg aljába tettem a fokhagyma felét, a babérleveleket, erre az uborkát, az első réteg uborkára kapor, fokhagyma, majd a legfelső rétegre is kapor, fokhagyma.
Mikor már langyosra hűlt a sós víz, belekevertem a mustárport, majd ráöntöttem az uborkákra.
Lefedés nélkül (csak egy gézzel fedtem le, nehogy valami beleessen) hagytam a konyha egyik sarkában, addig amíg beértek (3-4 nap). Beérés után lefödtem és hűtőben tároltam.
Nagyon finom lett, teljesen olyan mint az otthoni sós uborka.


No comments: