Sep 22, 2013

Orbáncfűolaj (Βαλσαμέλαιο)

A természet patikájának eme csodaszerét a görögök is jól ismerik. Már az ókor óta használják, főleg külsőleg sebek, hegek gyógyítására, innen ered az egyik köznépi neve: "spathohorto" vagyis "kardvirág", ezzel a háborús sebek gyógyítására utalva. Manapság kiváló szer nap égetett bőr kezelésére.
Milyen érdekes hogy a magyar nyelvben is az orbáncfű elnevezés a friss sebek, véraláfutások, orbánc kezelésére utalnak. De nem csak erre jó, külsőleg felfekvések, fülgyulladások, övsömör gyógyítására használják, belsőleg pedig depresszió elleni szerként, gyomorfájdalmak, bélproblémák esetén alkalmazzák.

Kora nyáron érdemes elkészíteni, mikor a virágok és a leveleik még frissek, mert később nagyon elszáradnak, teljesen pirossá válnak.
A készítési módja egyszerű, azonban hosszú ideig tart, amíg a növény gyógyhatását átveszi az olaj.
Készítése
Egy üveget megtöltünk orbáncvirággal (mehet bele szár és levél is), majd felöntjük jó minőségű olívaolajjal. Az üveget napos helyen tartjuk legalább egy hónapig. Ha látjuk, hogy alaposan bepirosodik az olaj, letölthetjük róla a felét egy másik üvegbe (a képen ez a fázis látható), az eredeti üveget pedig megint feltöltjük friss olívaolajjal. Igaziból 2 hónap után lehetünk teljesen biztosak benne, hogy az olajnak megvan a gyógyhatása. Ekkor leszűrjük és sötét, hűvös helyen tárolhatjuk 6 hónapot, vagy hűtőben akár egy évet is.


No comments: