Sep 7, 2013

Nyers paradicsomos pesto mártásos makaróni

Pár nappal ezelőtt nagyfiúnk akart főzni. Persze, én még kiegészítettem pár dologgal az ebédet, mert sajnos nem mindenki ette ezt a máskülönben nagyon finom ételt. A tavalyi nyári itthonlétükkor, a másik nagyfiú főzött egy ehhez hasonló paradicsomos-bazsalikomos mártást, viszont az valóban főzve volt, míg a mostani nyers. Mindkettő nagyon finom. A főzött változatról ITT írtam.

A nyers paradicsomos pesto mártásnak nincsenek grammra leírt összetevői, ugyanis mindenki saját ízlése szerint készítheti el. Ha sok a bazsalikom, akkor paradicsom nélkül is lehet, ha kevés a bazsalikom, mint most nyár végén, akkor több benne a paradicsom. Különben P. olyan gyorsan dolgozott, hogy csak a válla fölött próbáltam leskelődni (ami nem könnyű dolog mert majdnem 2 m..), miből mennyit és hogyan.
A kertemben minden nyáron van bazsalikom, van mikor több, van mikor kevesebb. Általában a kis és a közepes levelűt kedvelem, de az idén volt széles levelű is. Ez már nagyon a végét járta, így erről szedtük le azokat a leveleket, amik még elég épek voltak ahhoz, hogy fogyasztani lehessen őket.


A képen látható bazsalikom lett megkopasztva (nem a Marika nevű tyúk :)).

Hozzávalók:
* bazsalikom (nekünk 2 nagy marékkal volt)
* nagyon érett paradicsomok
* nagyon kemény sajt (Parmezán típus, Go-ban "skliri mizithra" típus)
* fokhagyma
* olívaolaj
* napraforgó mag

A fentieket teljesen ízlés szerint kell egy mixerben összedolgozni. Mindenesetre rengeteg sajt kell bele, ahhoz hogy finom legyen.


Miután alaposan összedolgozzuk, kifőzzük a tésztát vagy a rizst, de mindkettőt "al dente"-re, vagy még az al dente előtti állapotra, vagyis ne legyenek teljesen megfőve. Összekeverjük a nyers mártással és hagyjuk kicsit állni, hogy a tészta vagy a rizs még a mártással együtt kicsit duzzadjon.
Istenien finom eledel!

No comments: