Nov 6, 2013

Mézes fokhagyma

2 hónapos UpdateÁllaga még mindig ropogós, íze is változatlan, inkább salátákba teszek 1 gerezdet, reszelve, különleges ízt ad neki.
(eredeti bejegyzés a post végén)

Szept. 4 - 2 hetes Update

Kb két hét elteltével a család férfitagjai nem bírtak magukkal és ki kellett bontani az üveget, ami nem is baj mert tudósíthatok a beérés menetéről.
A fokhagyma még mindig ropogós, viszont zsugorodott és felszállt az üveg tetejére. Tehát a fele üveg üres, illetve mézzel van tele. Illetve csak úgy néz ki, mert az már nem méz. És itt jön a fontos: aki ezt kipróbálja, legalább 2 ujjnyi szabad helyet hagyjon az üvegben, mert a mézbe kioldódik a fokhagyma leve és az egész étel tömege nő. Így nekem elég sok méz kiszivárgott eddig és kár érte. A lé, ami az üvegben maradt már nagyon híg és mézes fokhagymás ízű, nagyon finom máskülönben:)
Mindegyikünk evett egy gerezd fokhagymát, konstatáltuk hogy még mindig jó csípős, de finom, és az üveg vissza lett zárva :)


Aug.24-eredeti bejegyzés

Evia szigetén nagyon finom méz van. Nem csoda, hisz az északi részen buja zöld, alpesi növényektől mediterrán növényekig minden megtalálható. Az Eviai mézről írtam már bővebben ITT.

Most egy gyógyhatású készítményt állítottam össze (aug. 24-n), már sokan találkozhattatok vele az interneten, hát olvassátok most azt is, én hogyan készítettem. A világ legegyszerűbb dolga. Vettem egy tisztára mosott és kiszárított üveget, megtöltöttem szorosan előzőleg alaposan megtisztított fokhagyma-gerezdekkel, majd leöntöttem az egészet jó minőségű, helyi mézzel.

Még nem fogyasztjuk, mert kíváncsi vagyok, milyen lesz ha teljesen összeérik. Egyelőre az lett vele (augusztus 24-n készítettem), hogy a gerezdek felhúzódtak teljesen az üveg aljába és az üveg fele olyan mintha csak méz lenne, a felső fele pedig fokhagymagerezdek mézben.

Hogy mire lesz jó? Pl. disznósült ízesítéséhez, de magában is csak kanalazgatni, mert jó  magas vérnyomásra, meghűlés, nátha, influenza, érelmeszesedés ellen, de csak úgy magában is, fura csemegének :)No comments: