Sep 29, 2013

Mandulatej és hogyan oldjuk kávéban (Γάλα αμυγδάλου)


Kezdjük azzal, hogy én a saját blogomon nem akarok aktivistaként nyomulni, sem senkit semmiről meggyőzni.A görög konyháról szóló bejegyzéseimnek sincs vége azért, mert leírom azokat az új dolgokat, melyek bekerültek az étrendembe. Én írok, ti olvastok, ti döntötök, ti esztek:)
Különben is, a mandulát először valószínűleg a görögök termesztették, hisz a római elnevezés is azt jelenti: "görög dió".
Szóval a mandulatej. Régóta kísérletezgetek vele és eljött az idő, hogy összegyűjtsem a tapasztalataimat, amíg el nem felejtem a felét annak, amiről írni akartam :) (hja..a híres memóriám..)


Nem sok tejet ittam az utóbbi időben, így a tehéntej elhagyása a saját ételeimből nem igazán rengette meg világomat, viszont a reggeli kávémat csak akkor iszom meg feketén, ha valóban nincs megoldás a "fehérítésre". Mikor legelőször elhatároztam, hogy mandulatejjel hígítom a feketekávém, akkor megvettem egy dobozos mandulatejet a legközelebbi (egyetlen :( ..) bioboltból. Bűn drága volt és hamar rá kellett jönnöm, hogy..utálom. Se íze, se bűze, illetve bűze igen, ha hagyod állni pár napot. Itt megjegyezném, hogy ki tudja mi a manót tesznek bele, hogy 5 napig el lehetett tartani a hűtőben...Egy szó mint száz, nem vált be. Elhatároztam saját magam készítem. Így is lett. Mielőtt tovább mesélek a mandulatejes viszontagságaimról, leírom a mandulatej készítésének módját.

Hozzávalók:

1 adag mandula (sótlan, héjjal vagy anélkül)
víz áztatni
3 adag víz a turmixhoz
éles késű turmixgép

Elkészítés:

A mandulát vízbe áztatom előző este. Másnap reggel (ez általában minim 8 óra ázást jelent) leöntöm róla a vizet. Beteszem a kis mixer-gépembe, majd hozzáöntök 3szor annyi vizet, mint amennyi a mandula volt. Az én adagom fél török-kávéscsészényi mandula, felöntve 1,5 t.-kávéscsészényi vízzel. Ezt alaposan összeturmixolom, majd egy tüll vagy géz-anyagon átszűröm. Az anyagot ki is nyomkodom. Ez az adag nekem 3 napra való kávét hígító adag, ami pont megfelelő, mert a frissen készített mandulatej a legfinomabb és nekem maximum 3 napig áll el hűtőben. A 4. nap már kezd kicsit savanyodni és nem szeretem.
A visszamaradt összetört mandula-húst egy pizzatepsire teszem, letakarom a tisztára mosott géz-anyaggal, majd kint hagyom száradni. Ha sütőben készülő étel van délre, akkor miután az étel kikerül a sütőből, lekapcsolom, és beleteszem a mandulás tepsimet, miközben a sütő ajtaját pici résnyire kitámasztom egy konyharonggyal. Ezt gyűjtögetem aztán egy üvegben, ez tk. tiszta mandulaliszt, vagy mandularost, ki van belőle a lé és olaj sajtolva. 

Igen ám, de arra is hamar rá kellett jönnöm, hogy nem egyszerű ügy a kávéba beleönteni a mandulatejet. Bizony, mert a kávéban a mandulatej kicsapódik, apró darabjaira hull és igazán utálatos így bele inni. Tudom, hogy gőzőlni jól lehet, de nekem nincs gőzőlőm. Kétféle módszer vezet a helyes megoldáshoz.

1. A mandulatejet felmelegítem a mikro-ban pont olyan hőmérsékletűre, mint amilyen a kávé (vagyis forróra), majd először a mandulatejet öntöm a csészébe és gyorsan kevergetve hozzáöntöm a kávét. Ekkor a kávé állaga ilyen:


A pohárban hátul frissen készített mandulatej van, fahéjjal megszórva.

2. A második módszer a tuti biztos ahhoz, hogy kávékrémet készítsünk gőzőlő-kar nélkül. Kókusz. Vagy kókuszolajat, vagy kókusztejszínt, vagy kókusztejet kell használni. A kókusztej ha áll, a tetején összegyűl a krém, az alja majdnem tiszta víz. Felmelegítem a mandulatejet, majd hozzáöntök 2-3 kk kókusztejet, de csak a tetejéről, a krémes állagot. A kis kézi kávékrém készítő mixeremmel elkezdem összedolgozni, miközben hozzáadom a kávémat.
Ekkor ez az eredmény:


A lényeg, hogy így vagy úgy, de meg van oldva a reggeli kávé kérdése :)

A mandulában 20% fehérje van, annyi mint a húsban. Alkalikus hatása van a sok Ca, Mg, K, P, Fe miatt, melyeknek összes részarányuk 2,6 mg/100 g. Oldható rostokat 15%-nyit tartalmaz, a vérkoleszterin szintet csökkenti. E-vitaminja antioxidáns hatású.
Telítetlen zsírsavtartalma a legfinomabb szűz olívaolajhoz hasonlóan 65%, csak egy a baj vele, több omega 6-t tartalmaz, mint omega 3-t. Az lenne az ideális, ha a bevitt táplálékunkban az omega 3/omega 6 arány 1:1 vagy maxim 1:2 (igaz angol oldalakon olvastam 1:4 arányról is) lenne. Mindenképpen a mandula az ideális arányoktól távol esik a maga 12.053 mg omega 6 és csekély 6 mg omega 3 tartalmával 100 gr-ban. A kedvezőtlen arányt pl. chia mag fogyasztással (ha már csak magokról van most szó) lehet ellensúlyozni, ez az egyetlen olajos mag, amiben sokkal több az omega 3 tartalom az omega 6-nál. (5.785 mg omega 6, 17.552 omega 3).

Jó egészséget és jó kávézást mindenkinek!

Update okt.1, 2013

Valahol olvastam, hogy forró vízzel egyenesen, áztatás nélkül lehet mixelni a mandulát ahhoz, hogy a tej belőle kicsapódjon. Kipróbáltam. Ugyancsak 1:3 arányban tettem a mixerbe a mandulát és a forró vizet. A vizet előtte felforraltam. A tapasztalatom az, hogy ez így még jobb módszer, a nyert mandulatej aromásabb, ráadásul a kávémba egyenesen beleönthettem, egy kiskanállal kevergetve, mivel már eleve forró volt. Eddig ez volt a legaromásabb mandulatejes kávém.

Update okt. 20

Kipróbáltam a fehér, héjától megtisztított mandulával. Nekem nem jött be, se íze, se bűze, nincs meg az a kellemes mandulaíz és illat, amit csak a forró vízzel turmixolt, héjas mandulából kapok.

Kipróbáltam dióval is, sokan áradoztak arról, mennyire talál a diótej a kávéhoz. Hát nekem ez sem ízlett igazán, szerintem a legfinomabb a héjas mandulából, forró vízzel turmixolt tej.

Update nov. 5

Marad a forró vízzel, héjas mandulából turmixolt tej, viszont 2:1 arányban, tehát sűrűbben. Így sokkal aromásabb. Kókusztej helyett remekül felmixelhető pár csepp extra szűz olívaolajjal, nem lehet kiérezni a kávé ízéből, én különben is imádom az olívaolajat :)

1 comment:

Anonymous said...

Szia,
Ugyanígy lehet kókuszreszelékből (nem tudom, Nálatok lehet-e kapni) forró vízzel kókusztejet készíteni (a leszűrt maradékból pedig lisztet) és az nagyon talál a kávéhoz.

Kellemes Ünnepeket,
Berika