Sep 8, 2013

Fügelekvár (Μαρμελάδα σύκο)

 
A tavaly is készült, jóval nagyobb mennyiségből. Az idén nem sikerült magam szednem a szomszédnő fájáról, az ok állítólag az volt, hogy a nagy létrájuk másik telken van, messze innen, aztán ki tudja.. Ők maguk hoztak nekem egy ládácskával, amiben azonban sok olyan volt, mely aszaláson kívül másra nem volt jó. Így a lekvárnak való füge 2.500 gr-nyi volt.

A tavalyhoz képest elég nagy változás volt az összetevőket illetően, ugyanis az idén egyáltalán nem tettem hozzá cukrot, minek, hisz a füge az egyik legédesebb gyümölcs, semmi szükség még pluszban cukrozni. A tavalyi mennyiségben nekem kicsit túl sok volt a szegfűszeg, így az idén abból is kevesebb lett.


Hozzávalók:

2.500 gr tisztított füge
1/2 csésze víz
2 nagy darab fahéjág (7-9 cm hosszúak)
4-5 db szegfűszeg
... a citromlevet kifelejtettem, pedig pár kanállal mehetett volna bele

Az elkészítése nagyon hamar ment, sokkal hamarabb, mint a cukros változaté. Míg eleinte gondolkodtam, minek bele a víz, hisz tavaly is rengeteg vizet eresztett, most még jó hogy tettem hozzá, mert leragadt volna. Nagyon hamar besűrűsödött, sztem úgy 20 perc alatt, csak úgy kapkodtam, hogy az üvegeket is csírátlanítsam. A szokásos módon üvegek a lerbe, majd megtöltöttem őket a forró lekvárral, fejre állítottam és száraz dunsztban hagytam kihűlésig.
Másnap már tettem is a paleocsintámra belőle, pont jó, nem ízlene ha édesebb lenne. Meg vagyok elégedve vele :)
No comments: