Sep 21, 2013

Film: Soul Kitchen

Még egy "konyhás" film. Nincs sok főzős jelenet, de ami van, az jó:) Amivel tele van a film: a németeknél, vagy jobban mondva egész Európában uralkodó elképzelés arról, hogy milyenek a görögök. Görög, török, pakisztáni, stb..nem sok különbség van egy német számára. Igaz a rendező nem német, hanem török eredetű, de mivel Németországban született, ezért természetesen a sztereotípiák vászonra vitelében ez a kettőssége a ludas.
A filmbéli görög valóban görög :) Németországi görög és kinézetre is, de viselkedésben is teljesen megfelel az "elképzeléseknek" :) Alacsony, erős szőrzetű, sötétebb bőrű. Aztán meg van egy kocsmája, ami kissé lepukkant. Meg egy bátyja (vagy öccse) aki ki be mászkál a börtönökbe, mivelhogy nagy tehetségű tolvaj. Meg van egy török chef.
Maga a film tetszik, szeretem az európai mozit, nem olyan gyors, hatásvadászó, mint a hollywoodi. De kérdem én, miért kellett minden tökéletlen, kissé humoros, gyenge jellemű személynek görögnek vagy töröknek lennie? Talán a rendező öniróniája, mert a film igaziból egy romantikus vígjáték.
Bátran ajánlom, van benne jó kis görög zene is és nem untam egy percig sem :)

No comments: