Sep 1, 2013

Céklasaláta sült májjal

Igen a címből jól látszik, a fő téma nem a máj, hanem a céklasaláta. Eddig nem tartottam érdemesnek arra, hogy külön bejegyzés készüljön róla, pedig imádom. Egyik kedvenc salátám, főleg mióta nem eszem kenyeret. Fantasztikus íze van, képes vagyok mindennap enni, sőt nyersen is imádom pl. narancsos turmixba tenni. Görögországban felhasználják a szárakat, leveleket is és a gumókat is. A legáltalánosabban elterjedt fogyasztási forma a főtt saláta. 
Ehhez annyit kell tenni, hogy alapos mosás és tisztítás után a leveleket rövid szárral levágni a gumókról. A gumók fölött lévő vastagabb szárrészt én legtöbbször kidobom, mert teljesen külön kéne főzni, mivel elég kemények.
Viszont a céklalevél nagyon hamar megpuhul, így inkább a levelek alatt csak egy 2-3 cm-s részt hagyok meg és ezek sós vízben megpuhulnak pár perc alatt, együtt a levelekkel. A leveleket mindig a már forrásban lévő sós vízbe teszem be, majd néha átfordítom őket, ugyanis fövés közben a  felső részük kiemelkedik a v ízből. Miután megpuhultak (egy villával beleszúrok a szárba), szűrőre szedem és hagyom a levét kicsorogni.

A gumók tövéről levágom a  szárakat, és a másik felükről a bajuszt. Alaposan megmosom őket folyó víz alatt, majd hideg sós vízbe, a kisebb kuktámba odateszem főni. Kb. 15-20 perc alatt puhára főnek. Kiszedem őket a vízből, hagyom kissé kihűlni, majd gumikesztyűs kézzel (mert nagyon fog!) pár perc alatt letolom róluk a megpuhult héjat. Szeletekre vagy kockára vágom.
Mindkét salátát ugyanúgy tálalom: bőven lelocsolva frissen facsart citromlével, és nyakonöntve jó alaposan olívaolajjal. A gumókat még külön megsózom kicsit és megszórom őrölt köménymaggal. Mikor nem kell sehová sem menni, leszórom a salátát apróra vágott fokhagymával.

Ez a saláta általában sült húsok, vagy halak kísérője, nagyon finom és egészséges.

No comments: