Aug 2, 2013

Sárgarépás fasírt mandulás tökfőzelékkel


A sárgarépás fasírt elkészítési módját már ITT leírtam. 
Mi az érdekes a tökfőzelékben, kérdezhetitek? 
Hát elsősorban az, hogy a főzelékek nem részesei a görög konyhatudománynak. Nem ismerik őket és nem is szeretik őket. Ahányszor eddig próbálkoztam velük, mindig kudarcot vallottam népszerűsítésükkel, nem eszik meg. A tökfőzeléket eddig talán csak kétszer próbáltam a hagyományos módszerrel elkészíteni Görögországban, de én sem találtam meg benne a hazai ízt. A mostani tökfőzeléket liszt helyett őrölt mandulával fogtam össze és én is meglepődtem, mennyire ízlett.
A készítésére senkit nem kell megtanítanom, olyannyira egyszerű és megszokott magyar étel. Azért lejegyzem magamnak, hogyan készítettem. 

Hozzávalók:

* 1 nagyobbacska cukkini
* 2-3 kanálnyi tej (paleoban mandula-, kókusz-, stb., hagyományosan tehéntej)
* olívaolaj
* 2-3 csipet só
* 1 kk édes piros paprika
* 1 ek őrölt mandula (hagyományos konyhában 1/2 ek liszt)
* 1-2 ek apróra vágott kapor
* 1 kisebb hagyma apróra vágva


Egy nagyobbacska cukkinit lereszeltem a reszelő nagyobb lyukú oldalán, majd 2 csipet sóval alaposan összekevertem. Hagytam 1 órát állni.
Kevés olívaolajon megfuttattam egy kisebb fehér-hagymát. Belezúdítottam a markomban kinyomkodott cukkinit és hagytam saját levében kicsit megfőni. Mikor kóstolásra jónak tűnt, kevés mandulatejbe kavartam egy kanál őrölt mandulát, 1 kk pirospaprikát és 1 ek-nyi apróra vágott kaprot. Ezt hozzákevertem a cukkinihez, pár percet hagytam rottyanjon össze, leellenőrizem elég sós-e és már tálalhattam is. Mindehhez a tegnap leírt mandulás kenyér dukált.
No comments: