Aug 10, 2013

Lenmagkenyér (Ψωμί από λιναρόσπορο)


A múltkor írtam a mandulás-kenyeremről, ami egy hétig simán kibírja hűtőben, zárt dobozban. Most lenmagból próbálkoztam. Lassan egy hónapja étkezem gabonamentesen (néha becsúszott kevés kukoricaliszt vagy hajdinaliszt, mindkettő gluténmentes), de maglisztekhez még mindig nem fértem hozzá. Tudom, tudom, neten rendelni lehet, de utána akarok nézni az áraknak és a boltoknak, erre pedig egyszerűen nem volt még időm és energiám. Így hát maradok a tört magoknál. A lenmagot eleve pehelyként, illetve tört magként vásároltam, a receptet pedig a neten találtam egy paleos blogban, de ha megfeszítettek sem tudom kinél, mert a kisokos füzetembe jegyeztem le forrás nélkül. Így hát sajnos nem tudom megjelölni az eredeti bejegyzést, de amúgy-is vannak kisebb változtatások ahhoz képest nálam.
Hozzávalók:

* 3 tojás
* 10 dkg tört lenmag
* 2 ek őrölt hámozott mandula
* 1 ek zsír
* 1 kk só
* 1 kk köménymag-por

A tojásokat kézzel felvertem, majd mindent összekavartam. A masszának folyósnak kell lennie (galuska-tészta sűrűség), mert a lenmag nagyon magába tudja szívni a folyadékot.

Én majdnem hideg sütőbe tettem 180 fokra, olajjal kikent 20x7 cm-s alu-tepsibe, és 30 perc alatt készen volt. Beledugtam egy szuvlaki-pálcikát és láttam, hogy megszilárdult és nem ragadt semmi a pálcikára, így hát kivettem és rácsra borítva hagytam kihűlni. Finom, de nagyon laktató (és itató) kenyérke.

No comments: