Aug 22, 2013

Lecsó eltevés

Nagyon kedves és személyre-szóló ajándékokat kaptam az idén vendégeimtől. A. hozott nekem édesítővel készített ribizlilekvárt, amiből már egy fél kanálnyi sincs :), aztán pár napja F. 3 kiló magyar lecsópaprikával és 1 kg mákkal érkezett (emlékezett rá a tavalyról, hogy panaszkodtam, nem találok itt finom lecsónak való paprikát! :)). Ezek az igazi ajándékok egy ilyen haspóknak, mint amilyen én vagyok :)
Pár napja pedig paradicsomot szedtem egy nagy kiterjedésű paradicsomneveldéből, a földre lehullottak között sok olyat találtam, mik pont megfelelőek eltevésre. Így hát elérkezett az első eltevések ideje. Ma eltettem lecsónak az összes magyar paprikát, illetve ami még belőle maradt, kb. 2,5 kilót. Ehhez hasonló paprikát lehet itt kapni, de nem ugyanazt. 

Általában ahogy nézegettem a neten, a paradicsom aránya a paprikához 1:2 szokott lenni, vagyis általában fele annyi paradicsomot tesznek bele, mint paprikát. Gondolom ennek praktikus okai is vannak, mert a paradicsom rengeteg levet ereszt, így ha túl sok van belőle, akkor agyon kell főzni a lecsót, hogy normális állapotba kerüljön. Az én arányaim inkább szemre voltak, de a 2,5 kg paprikához tettem kb. 2 kg paradicsomot, kb. 800-900 gr hagymát (fehéret, pirosat vegyesen, nagyobb kockákra vágva),  4-5 nagy cikk fokhagymát és 2 nagy leveseskanál durva tengeri sót. A hagymát kb. 2 ujjnyi olívaolajon kezdtem el üvegesíteni, majdnem rögtön rá is tettem a paprikát, fokhagymát, majd miután összefonnyadtak kissé, rá a paradicsomot. Addig főztem, amíg a paprika is megfőtt és a lé kissé besűrűsödött. 
Az üvegeimet kimostam, majd 100 fokon a sütőben csírátlanítottam. Mindig ügyelek arra hogy a még teljesen forró anyag a sütőből kivett üvegbe menjen, így nem használok soha semmihez tartósítót, de a sütőt nem kapcsolom le, amíg egyenként fel nem használok minden üveget. Az üvegek tetejét is mindig a sütőbe teszem, így azok is csírátlanítva vannak.

A fenti mennyiségekből lett 3 literes üveg és 3 kisebb (talán 700-800 gr-os) üveg lecsó. Ahogy megtöltöttem az üvegeket, fejre állítottam őket kb. 10 percre, majd mindent száraz dunsztba tettem (egy nagy pokrócba csavartam), ahol hagyom őket szépen kihűlni.

Jól el is fáradtam, de nagyon finom lett, szépen kanalazgattam kóstolás címszó alatt :)
1 comment:

Anikó said...

szép és guszta lett:-))))