Aug 13, 2013

Kókuszreszelékbe forgatott apró hal (atherina) római salátával


Írtam már bejegyzést az apró halról, de a maridaki-ról ITT. Ez az apró hal, amit tegnap ebédeltünk kisebb a maridaki-nál, ez a legkisebb hal, amit fogyasztunk. A történethez hozzátartozik, hogy tilos a halászása. Sajnos a tilalmat nem tartják be, sűrű hálókkal fogják ki őket az amatőr és nem amatőr halászok. Írtam már a túlhalászásról is a másik blogomban ITT. Most egy ismerőstől kaptam egy kilónyi adagot és nem akartam neki azzal jönni, hogy miért halássza, ha egyszer nem szabad. Mindenki halássza. Senki nem foglalkozik a törvényekkel, legalábbis még mindig nem annyira amennyire kéne, de nem is csodálom, megvan ennek is a magyarázata, ami már túlmegy ennek a blognak a tematikáján. Maradjunk tehát az apró halnál.

A jelen bejegyzésben szereplő apróhal az ATHERINA, melyről a wiki ezt írja: 
"Az atherina a sugaras úszójú halak (Actinopterygii) osztályának a kalászhal alakúak (Atheriniformes) rendjéhez, ezen belül a kalászhalfélék (Atherinidae) családjához tartozó nem."

Ezt a kis halat a legkönnyebb elkészíteni és nagyon finom, igazi chips. A következőképpen járunk el: megmossuk a halacskákat, sózzuk, borsozzuk majd lisztbe forgatjuk (nem egyenként, hanem mindet egyszerre) és forró, bő olajban (legjobb a fritőzben) kisütjük. Én most egy adagot kukoricalisztbe, egy adagot kókuszreszelékbe forgattam. Mindkettő finom volt, azonban rendesen csak a finomliszt tudja bevonni ezeket a kis halakat, szóval lehet próbálkozni. Hozzá római salátát készítettem a megszokott módon, melyet ITT írtam már le.
No comments: