Aug 13, 2013

Foundraising - egyesületi "közétkeztetési" akcióink

A Limni-beli Néptánc Egyesület, ahol én is tevékenykedem, legjobb periódusát éli minden augusztusban. Augusztus 1-15 között kerül megrendezésre a helyi fesztivál, melynek az egyesület egyik szervező tagja. A fesztivál ideje alatt rengeteg a görög turista, ugye ez a hely kimondottan a fővárosi görögök nyaralóhelye, idegenek csak elvétve vannak. Ebben a rövidke, de annál nyüzsgősebb periódusban rendezi meg az egyesületünk minden évben a pénzfelhajtó akcióit, ami nem más, mint főzicske és eladás. Az egyesület tagjai sütnek, főznek, majd eladják az elkészített étkeket. E célból felállítjuk a kis faházat a főtéren és a helyi urak meg a környező kereskedők beleegyezésével mehet a vásár. Eleinte egy ilyen akció volt nyaranta, mostmár 4 estet rendezünk. Az egyesület aktívabb, profibb, többet utazik, több anyagiakra van szükség, többet kell dolgozni az ügyön. 
Az idén a következő esteket rendeztük és bonyolítottuk le nagy sikerrel:

* augusztus 2- pita est. 

Ezen az esten mindenki sós pitákat, vagyis görög réteseket készített. Volt itt túrós-, gombás-, cukkinis-, sajtos rétes, de szép számmal kevert sós sütemények, még pizza cake is. Szép nagy szeleteket árultunk 2 eur/darabja árban. Én egy olyan fetás pitát készítettem, melynek a töltelékébe egy apróra vágott kápia paprikát tettem, ez szép színt és pikáns ízt adott neki. Általában ÍGY  készítem.* augusztus 6 - hekk est.

Ha a pitákat imádják a görögök, akkor a hekket "skordalia"-val istenítik. ITT írtam le, hogyan készítem én a hekk-krokettet és ITT hogyan készítem a skordalia-t. A kettő együtt isteni! A hekkes est is természetesen fergeteges sikerrel járt :) Egyszer-használatos műanyag edénykékben adtuk az adagokat, 4 eur/adag árban. Egyszerűen sosem volt elég, mindig valaki várt az újabb kisült adagra. 20 kiló halból készült a sok krokett, de ha duplája lett volna, az is elfogyott volna!
augusztus 8- loukoumades est.

Hát ha a magyarnak palacsinta,a  görögnek loukoumades. Illatos, forró kis fánkocskák, olajban kisütve és leöntve mézes sziruppal, beszórva fahéjjal. Mennyei!
Talán ez volt a legsikeresebb akció, minden évben az. Minden évben emeljük az adagot és sosem elég. Az idősebb egyesület tagok ismét csak a téren felálított gáz-tűzhelynél sütötték folyamatosan a fánkocskákat. Hihetetlen sor volt ! hiányzik Limniből egy kis fánk- vagy palacsinta-sütőde.
A fánkocskák készítését ITT írtam le.
augusztus 12- "édes" est.

..és végül az utolsó akció: az édességes est. Volt itt minden, édes-piták, édes-kevertek, de legnagyobb sikert a görögdinnye pita és a fahéjas fordított almás cake aratták. Az én süteményem egy citromos szirupos kavart volt, a hagyományos "szamali". ITT írtam le a receptjét.
Külön érdekesség volt, hogy az almás, amelyik elsőre fogyott el, az idős tánctanárunk műve volt, aki 80 felett jár! Egy fantasztikusan aktív és kreatív ember, aki sosem marad ki semmiből.A hamar elkelt almás sütemény

Előtérben mandulával leszórva a görögdinnye-sütemény

A nagy fekete tepsiben, kókuszreszelékkel leszórva az én szirupos szamalim

Andreas tanár bácsink a háttérben


Végül, a tény, hogy én nem nagyon vagyok látható a képeken, nem azt jelenti, hogy lazsáltam :) Éppen ellenkezőleg, nemcsak főzök és árulok, de folyamatosan fényképezek és szerkesztem az egyesület honlapját is, szóval a látszat csal! :)

Jövőre is újra ugyanígy itt!No comments: