Aug 10, 2013

Cukkini-falatok (Μπουκίτσες με κολοκυθάκια)


Az idén RENGETEG cukkinit kaptam ajándékba. Már a fülünkön jön ki, főleg a családfőnek, mert neki külön készítek még kevert pitákat belőle búzaliszttel, amit én nem eszem. Ezért hát minden újfajta elkészítési módot rögtön kipróbálok. Erre a receptre ITT találtam. Nincs semmi különös benne a mentán kívül. Eddig nem gondoltam ilyenfajta összeállításra, főleg, mert a férjem nem nagyon szereti a túlzottan mentás ételeket. De most itt volt az ideje egy újfajta alkotásnak és mondhatom, nemcsak hogy nagyon finom, de hamar megvan és el lehet készíteni másnapi ünnepi asztalra előételnek. El tudom képzelni alatta egy hozzáillő szalámikarikával, azalatt pedig magos vagy nem magos kenyérrel. Szóval ezt legközelebb elkészítem mikor vendégeket várok.
Hozzávalók:

* cukkinik
* olívaolaj
* frissen szedett mentalevél (én diosmo-t, vagyis Mentha viridis-t, fodormentát használtam, mert éppen ez van leszedőben a kertben)
* só, bors

A cukkinit én mindig megmosom, majd a héját krumplihámozóval levágom. Mióta közelebbről megismertem pár őstermelőt, nem bízok semmiben és tudom, a héjban összegyűl a rengeteg vegyszer. Csak akkor nem vágom le, ha tudom kitől származik, pl. rokoni család, akik a maguknak szánt termésből adnak.
Karikázom, és görög szokással ellentétben nem sózom be, hanem olívaolajon aranysárgára sütöm. Hagyom fedetlenül kihűlni, lerétegezem egy üvegedénybe, minden réteget borsozok és megszórók mentával. Sózni majd csak tálaláskor fogom, mert nem akarom, hogy levet eresszen. Ha nem sütöttem sok cukkinit, és az olaj nem lett túlsütve, akkor a maradék olajat is ráöntöm. Lezárom az edényt és felhasználásig hűtőben tárolom. Szalámi karikákkal isteni, de bármilyen sült húsos, vagy sült halas eledel mellé kiváló kísérő. 

No comments: