Aug 18, 2013

Augusztus 15 - "Panaja" avagy Boldogasszony ünnep

Ez a beírás nem csak ételről szól és nem csak az evésnek lesz szentelve. Ezekben a napokban több olyan dolog is történt, ami azzal van kapcsolatban, mennyire fognak össze az emberek a bajban vagy a szórakozásban, jólétben, és mennyire segítik egymást a családtagok, ha a sors úgy hozza, hogy szükség van segítségre. Tapasztalhattam jót is és rosszat is. Megtapasztalhattam a  tékozló fiú meséjét, mely a szívembe markolt, de megtapasztalhattam a  szép Hófehérkéét is, aki elveszítette hercegét és a mostoha emiatt már nem lesz mostoha. Nem vagyok már fiatal, és egyet biztosan tudok tapasztalatból: a dolgok előbb utóbb a helyükre kerülnek, így vagy úgy, csak ki kell-, ki kell bírni, kivárni a  végét a mesének... Kívánom Hófehérkének, legyen erős, a  tékozló fiúnak pedig, térjen észhez amíg van rá idő.


Augusztus15 - a pánhellén összefogás egyik kilométerköve, a legjelentősebb vallási ünnep a Húsvét és Karácsony után. A Maria-k, Deszpina-k, Panajotisz-ok és Panajota-k napja. Nemzeti összefogás és ami ezzel jár: nemzeti evés-ivás. Még annak is, akinek erre nincs. Mert a görög összefog a bajban és a vallás ünnepeken. Nincs település, nincs erdő Mária templom nélkül. Mindegyik ünnepel. Reggeli mise után pedig minden jelenlévő kap a kondérokban főtt ízletes ételből, melyhez a hozzávalókat mindig ingyenes felajánlásokból kerítik ki. Ha péntekre esik a búcsú, akkor csak hüvelyesek szerepelnek a közös asztalon, ha pedig szombat-vasárnap, mint most, hús tésztával. Mindenki viheti a kis edényét, melyet csordulásig megtöltenek az illatozó étellel. Mindenki visz még valamit, amivel megkínálja a körülötte lévőket. 

Ami minket illet, fel voltunk úgy szerelkezve, hogy még kávét is főztünk utána, a sütemény pedig a szomszéd asztal egyik ünnepeltjétől került a mi asztalunkra. A kis-templom olyan 900 m-s tengerszint fölötti magasságban van, így a napsütés ellenére még borzongtunk is a hegyi levegőn. A tenger a pára miatt csak akkor lett fényképezhető, mikor már jóval lennebb jártunk a visszaúton. A többit hagyom, meséljék el a  képek.
No comments: