Jul 17, 2013

Töltött padlizsánok (Παπουτσάκι)

Az eredeti, hagyományosan elkészített "papoutsaki" recept ITT olvasható. Ez a recept glutén és tejmentes, és bátran állíthatom, jobban ízlett mint az eredeti. Az eredeti receptből kihagytam a besamelt és a sárga sajtot, csak nagyon kevés feta-t használtam, de pontosan leírom az alábbiakban. A hozzávalóknál a mai adagot adom meg, így ezt át lehet számolgatni több vagy kevesebb padlizsánra. A legjobb azonban, ha ennél az ételnél az ember nem számolgat mindent, hanem szemre készíti, én mindig így csinálom.Hozzávalók:

* 6 kis padlizsán
* 12 lk paradicsomosan elkészített darált hús
* 1 lk hajdina pehely (elhagyható vagy helyettesíthető morzsával, liszttel, rozspehellyel, stb.)
* 1 tojás
* 6 lk tört fetasajt
* 1 nagy krumpli
* csak olívaolaj!
* 1 kg darált hús + 3-4 paradicsom +  1 hagyma + 2-3 cikk fokhagyma + szegfűszeg, fahéj ág + paprika


Elkészítés:

Paradicsomos darált hús
Ezt ugyanúgy készítem, mint ahogyan a makarónihoz. Mindig többet készítek, majd ami marad, lefagyasztom készen és csak elő kell venni és tésztát kifőzni melléje. Általában színtiszta marhahúsból készítem, de most fele fele disznó és marhahúsból készítettem. Egy hagymát olajon megfuttatok, hozzá adom a darált húst és kifehéredésig folyton kavarom, ne maradjanak benne csomók. Mikor már látszik rajta, hogy minden húsdarabka átfordult az olajon és már egyenletesen rotyog, hozzáadok 2 kk sót, 1 csapott kk borsot, 1 lk édes paprikát, 1 ágacska fahéjat, kb. 10 db szegfűborsot és legalább fél órát főzöm. Utána hozzáadok 4-5 frissen lereszelt és átpréselt, túlérett paradicsomot és tovább főzöm egy negyed órát.
Ezután két lehetőségem van: vagy így zaftosabban felhasználom a padlizsánokhoz, úgy, hogy még teszek hozzá valamilyen rögzítőt (hajdina pehely, liszt, corn flakes, tojások, stb.) vagy ha semmit nem akarok hozzáadni, akkor addig főzöm, amíg nem marad sok leve, hogy ne áztassa el a padlizsánt. Én általában elkészítem úgy, ahogy makarónihoz kell és a padlizsánok töltésére való részhez teszek egyebet is, ahogy lennebb írom.


Padlizsánok
A padlizsánokat megmosom, kettőbe vágom és a belüket szépen kikaparom, rögtön jól besózom őket, de a padlizsánhúst is kisebb darabokra vágom és besózom. Így hagyom állni őket kb. fél órát, amíg még teszek veszek a konyhában. Ezután a padlizsán-darabokra vizet öntök, átmosom őket és a két tenyerem között kinyomom a vizet belőle, konyhapapírra teszem. Serpenyőben olajat forrósítok és átsütöm az egészet. Szűrőre szedem, hogy kifolyjon a fölösleges olaj belőlük.
Közben a padlizsán-tokokat is lemosom csap alatt, letörlöm konyharuhával és forró olajon átsütöm őket. tepsibe helyezem mindegyiket, szépen elrendezve.


Krumpli
Egy krumplit nagy kockákra vágok és a padlizsánok után ezeket is elősütöm az olajban.

Töltés, végső összeállítás
Kimérem a kész darált húst, mindegyik fél padlizsánra egy leveskanállal számolok. Felverek enyhén 1 tojást, belekeverem a darált húsba. A kisütött padlizsándarabokat és a hajdina-pelyhet is idekeverem. Megtöltöm a padlizsánokat. Melléjük beszurkálom a krumplidarabokat. A megtöltött padlizsánokra morzsolt fetát teszek, majd betakarom túlérett paradicsomszeletekkel, mert a feta nem olvad, hanem megég máskülönben. Locsolok az egészre még kb. 1 borospohárnyi olívaolajat és 180 fokos sütőben pirosra sütöm.
No comments: