Jul 7, 2013

Cukormentes meggyes piskóta

A cukor méreg. Sok helyen lehet erről olvasni. Méreg vagy nem, egy biztos, jót nem nagyon tesz, ráadásul csak hizlal. Fejembe vettem, hogy kísérletezek a cukorelhagyással. No nem fanatikusan, mert nincs diabetes-em, amennyire tudom, de ahol lehet, ott elhagyom. Vannak azok a  jó szirupos görög édességek, azokat csak cukorral érdemes elkészíteni, viszont van egy csomó finom sütemény, amit lehet cukormentesen, vagyis cukor helyett pl. Stevia-val, ami ugyancsak természetes anyag, hisz egy édes növény kivonata. Ma kipróbáltam a meggyes piskótát Green Canderel-l, ami Stevia-t tartalmaz édesítő gyanánt. Nem reklámozni akarom őket, de ha máskor tudni akarom miből mennyit, muszáj leírnom, mit használtam.

A sztori annyiban érdekes még, hogy elvétettem az arányokat. A kb. 200-300 gr cukor helyett kb. 10 kanál canderel-t kellett volna tegyek, én pedig tettem 1,5 kanállal. Igen, egy és fél kanállal :) Hogy milyen lett? Hááát..folyton rájárunk, még én is, pedig 2 napja diétázom a gyomrom miatt. Úgyhogy jelentem, nagyon jó lett, még ilyen kevés édesítőszerrel is, igaz a meggy finom édes volt.

Hozzávalók egy nagyobb pirex tepsihez:

* 6 tojás
* 100 ml olívaolaj
* green canderel stevia (kb. 10 lk)
* 6 lk liszt
* 2 kk citromreszelék
* 3 ujjnyi maradék tej és tejföl a friss kecsketejből
* 1/2 kk szódabikarbonát


Elkészítés:

A tojások fehérjét külön felvertem, hűtőbe tettem. A tojássárgákat a lassan adagolt olajjal összemixeltem, majd hozzáadtam annyit a lisztből, amennyit felvett úgy, hogy még folyós maradjon. Minden mást hozzáadtam, kivéve a tojásfehérjét. A tojásfehérjét kanalanként adagoltam felváltva a maradék liszttel, és lassan, kézzel kavartam össze az egészet. Kiolajozott, lisztezett tepsibe tettem, megpakoltam a kimagozott, lisztezett meggyel. 180 fokon 30 perc alatt kész volt.

No comments: