May 21, 2013

Szőlőlevélbe göngyölt disznóhús-tekercs

Az idén is megvolt a szőlős ritkítása, csak már nem számoltam be róla részletesen, mert megvan a tavalyi  és a tavalyelőtti beírás. Pontosan ugyanúgy történt, egy halom levél bekerült a konyhámba, több mint tavaly és tavalyelőtt, ezeket pedig lemostam, leforráztam és 50 darabonként cipzáras zacskókban lefagyasztottam. Természetesen készült töltike belőle azon frissiben és egy szép disznóhús rolád. Ugyan a kecske vagy a bárányhús talál a leginkább a szőlőlevél ízéhez, azért ez is nagyon finom volt. 
Most tudom, hogy egyeseket felmérgesítek, de ez alkalommal csak körülbelül tudom megadni a mértékeket, mert csak szemre pakolgattam. Sőt a hús sem tudom mennyi volt, gondolom olyan 1,5-2 kg között valahol.
A húst én vásároltam, de mivel levágattam belőle egy darabot és félretettem brassóinak, végül nem tudom pontosan mennyi maradt a roládnak. Mindenképpen arra kell számítani, hogy a disznóhús rengeteget veszít tömegéből a sütéssel, tehát bőven lehet szabni. 


Hozzávalók:

1,5-2 kg disznócomb tekerhetőségi állapotba szétlapítva ( a legjobb a kicsontozott kecskecomb)
2 hagyma apróra vágva
3-4 cikk fokhagyma apróra vágva
1 paprika apróra vágva
maréknyi morzsolt feta
maréknyi reszelt kemény sárga-sajt
maréknyi reszelt mozzarella
1 paradicsom szeletelve
mustár (kb.4 ek)
maréknyi apróra vágott petrezselyem
só, bors

Elkészítés:

A húst mindkét oldalán alaposan bekenjük a mustárral (én eleve mediterrán, oreganós mustárt használtam). Sózzuk, borsozzuk a felső oldalát és megpakoljuk a hozzávalókkal. Feltekerjük, közben sózzuk, borsozzuk a másik oldalát is. Mindkét oldalát befedjük forró vízben 1-2 percet főtt szőlőlevelekkel. Beletekerjük egy sütőpapírba, majd szorosan egy alufóliába, betesszük egy tepsibe és alacsony hőfokon (eleinte 200 fok, majd a sülés megkezdése után 160 fok) 3 órát sütjük. Kicsit kell hűljön ahhoz, hogy szépen szeletelhető legyen.


No comments: