May 6, 2013

Húsvéti keksz (kuluraki)

A tavalyi húsvéti kekszem a rendkívül finom szmirnai kuluraki volt. Az idén eléggé összemelegedtem az egyik szomszédnőmmel, aki folyamatosan dolgozik és rájárok szát tátani :) Fest, szerel, kertészkedik, főz fáradhatatlanul hajnaltól estig. Reggel 4-5-kor kel ilyenkor húsvét előtt, este 10-kor fekszik, 57 éves és el nem tudom képzelni, honnan ez a rengeteg energia. Én nála fiatalabb vagyok, de nem hiszem, hogy ezt a mennyiségű fizikai munkát megbírnám. Szóval a  lényeg, hogy én - mi mást - főleg recepteket adok neki és tanácsokat főzés terén, míg ő ellát engem folyamatosan friss zölddel a kertjéből. Salátát, friss hagymát, rukkolát, petrezselymet és zellert alig kellett az idén vásárolnom, de a tojásokat is tőle vettem eddig. Azért eddig, mert ma, Húsvét vasárnapján először megtojt Marika :) Marika a 3 tyúkunkból a kedvencem, egy szép fehér hátú, aki ma megajándékozott első saját tojásunkkal :)

Visszakanyarodva a bejegyzésem témájához: D.-val beszélgettünk húsvét előtt a betervezett ételekről és akkor szóba jött a húsvéti kuluraki elkészítése. Gondoltam egyet és kipróbáltam az ő receptjét, főleg azért, mert ez nem tehéntejből készült vajjal készül, hanem olívazsírral, amit itt vajnak mondanak a "bennszülöttek". Én ezzel az olívazsírral eddig édességet nem készítettem, de gondoltam, jobb lesz, ha a vaj mennyiségét csökkentem, mert rettenetesen sok koleszterin-dús ételt fogunk amúgyis enni húsvétkor. Meglepődtem, mert a kekszek nagyon finomak lettek, tökéletesek és ízletesek.

Hozzávalók:

* 400 gr kristálycukor
* 200 gr olívazsír (Nea Fytini)
* 4 tojás
* 250 gr tej
* 1 kk vaníliapor
* 1 kk citromreszelék
* 30 gr ammonia
* 2 kk sütőpor
* liszt amennyit felvesz (sajnos nem figyeltem mennyi, de több mint 1/2 kg)

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük (legalább 15 perc a mixerben!). Az alaposan összekavart vaj és cukor a titka a finom kuluraki-nak. Mikor megvan, hozzáadjuk a tojásokat, összekavarjuk.

A tejet felmelegítjük, ne legyen túl forró, inkább langyos. Maximum annyira lehet meleg, hogyha az ujjunkat beletesszük, addig tudjuk benne tartani amíg 10-ig számolunk, anélkül, hogy égetne. A meleg tejben elkavarjuk az ammoniát. Ha nem kezd el habzani, akkor lehet az ammonia nem jó, újat kell venni, nem szabad ezzel folytatni! Tehát az ammoniás tej elkezd habzani, alaposan összekavarjuk majd mindent összetöltünk. Annyi lisztet teszünk hozzá (mindenhez használatos finomlisztet), hogy puha, de jól formálható masszát kapjunk. Ebből diónyi darabokat csippentünk és tetszőleges alakú kekszeket formálunk.
A kész kekszeket felvert tojással megkenjük sütés előtt.
190 fokos sütőben 20 perc alatt szép pirosra sülnek.

Ha ropogósan szeretnénk őket tartani, akkor csak tiszta konyharuhával szabad letakarni. Ha kihűlés után fémdobozba tesszük, akkor megpuhulnak. Van aki így, van aki úgy szereti.


Azokat az édes kerekecske formákat a fiam készítette :) Jó játék ez gyerekeknek is, ráadásul segítenek is.


No comments: