Apr 12, 2013

Lemonáda

Lassan beérkezünk az eltevések, kerti munkák, feldolgozások periódusába. Habár az idén a mi citromfánk nem nagyon termett, mert tavaly kicsit megfagyott, még több citromom van, mintha a saját termésem lenne. Minden ismerős, barát folyton megajándékozott egy-egy nagy zacskó citrommal, míg végül a második nagy hűtőm mind citrommal lett tele. Ezt kezdtem lassan feldolgozni, mert nem fognak elállni már sokáig egyben. Már kétszer készítettem lemonádát (limonádét), vagyis citromszörpöt. Ezt a fajta receptet csakis bio citromból szabad csinálni!
Az alaprecept hozzávalói:

* 1 l citromlé 
* 1 kg cukor
* 3 citrom lereszelt héjaSzemre kiválasztok vagy 20 citromot, amiből úgy saccolom 1 kg levet kapok. A citromokat alaposan megmosom edénymosóval, folyó víz alatt. Igaz én tudom, hogy semmivel nem permetezik ezeket, azért jó lemosni, ha már a reszeléket is felhasználom. Miután megmostam őket, mindegyiket lereszelem. Csak a sárga héjat reszelem, ahogy a fehérhez érek, már fordítok is a citromon és máshol folytatom, ugyanakkor a hibás, feketés részeket sem reszelem le. 3 citrom lereszelt héját egy nagy tálba teszem, a többi reszeléket kristálycukorral összekavarom és fedett üvegben a hűtőben tárolom. Ezt majd felhasználom, mikor valamilyen édességet készítek.
Kicsavarom a citromok levét, közben töltögetem egy mérőedénybe. Mikor megvan az 1 l, beleteszem a tálba, ahová a 3 citrom reszelékét tettem. Hozzáöntök 1 kg kristálycukrot, összekavarom, lefedem és félre teszem a konyha egy hűvösebb sarkába. Néha néha megkavarom. 3 napig hagyom így állni, közben ahogyan kavarom, látom, hogy a cukor szépen oldóik fel. A 3. napon leellenőrzöm, ha a cukor teljesen feloldódott (mindig fel szokott), akkor leszűröm, majd üvegekbe töltöm és hűtőben tartom.

Pohárba 1-2 ujjnyit (ízlés szerint) teszek belőle, majd vizet és összekavarom. Ha buborékos vizet teszünk hozzá, olyan mint a Fanta :)
1 comment:

Anikó said...

Fincsi lehet, tudod itthon az a bajom, hogy nem tudható biztosan melyik citrom bio, mert nem biztos, hogy amire rámondják, hogy az, akkor az tényleg bio. Sokszor azt sem tudni honnan hozzák, lehet amit tőletek, vagy a spanyoloktól az nincs lekezelve, de amit Argentínából, na az biztosan nem bio. Forró víz alatt csutakolom én is mindig felhasználás előtt.