Apr 1, 2013

Böjtös "pasta flora" sütemény

"Pasta Flora"-nak nevezik Görögországban a rácsos linzer-süteményt. Most Tiszta Hétfőre egy olyan verzióját próbáltam ki, melyben sem tojás, sem tej, de vaj vagy margarin sincs, hanem olajjal készült a tésztája. Nem hittem el, mennyire finom! Bátran ajánlom mindenkinek!

A töltelékéhez az eredeti receptben baracklekvárt ír, én a saját mandarinlekváromat használtam fel erre a célra, ami kicsit folyósabb volt mint egy átlag lekvár. Az eredmény egy nagyon puha tésztalap lett, ami pont a mi ízlésünk szerint való volt. Ha keményebb, szárazabb lekvárt használtam volna fel, azt hiszem az eredmény nem lett volna ilyen omlós.
Hozzávalók:

* 1 csésze étolaj (1 csésze=250 ml)
* 3 1/4 csésze liszt
* 1/3 cs cukor
* 7 ek konyak
* 7 ek narancslé
* 1 ek citromreszelék (csak bio!)
* 1 kk sütőpor

Töltelék:

* 1 nagy konzerv őszibarack
* 1 üveg lekvár

Az elkészítése rémesen egyszerű. A tésztának valókat összegyúrom. A lisztet vigyázva adagolom, hogy egy puha tésztát kapjak. Ha nem állna össze lehet kell még 1-2 kanál liszt, de az is lehet, 1-2 kanállal kevesebb kell, nem szabad túl keménynek lennie.


Kettőbe osztjuk a cipót, majd a felét belelapogatjuk egy tortasütőformába. A széleit kicsit felhúzogatjuk a forma szélére.Megkenjük a tésztát a lekvárral. Én jó vastagon tettem rá a saját, nagyon finomra sikerült mandarinlekváromból.A barack-konzervből kivesszük a barackokat és szép, vastag szeletekre vágjuk őket. Majd a szeleteket körkörösen ráhelyezzük a lekvárral bekent lapra.A cipó másik feléből rácsokat sodrunk, majd ezeket egyenletesen elosztva a sütemény tetejére tesszük. 190 fokos sütőben pirosra sütjük.


1 comment:

Vicuska said...

Már a látszata is finom :) Sós pitékhez, gallette tésztájába használok olajat és tetszik a tészta állaga. Édesbe miért nem jutott eszembe használni?!