Apr 28, 2013

Arab pita

Az üzletekben árulják az "araviki pita (αραβική πίτα)" nevezetű lapos kenyeret, amit sokan szeretnek.

Elég vékony ahhoz, hogy pl. megpakoljuk sonkával, salátával, majd felcsavarjuk, és szendvicsként együk. Diéta esetén is javasolt, mert nincs benne sem kovász, sem élesztő. Egyik nap kipróbáltam. Nagyon egyszerű az elkészítése, csak egy jó minőségű nem tapadós tepsire van szükségünk és némi türelemre, a tűzhely mellett való ácsorgáshoz.


Hozzávalók 6 kistányér nagyságú pitához:

* 1 csésze kenyérliszt
* csurrantásnyi (mondjuk fél pálinkapohárnyi) olívaolaj
* 1/3 kk só
* kb 100 gr vízA fentieket összegyúrtam, majd hagytam negyed órát pihenni. Utána 6 darabra osztottam és mindegyikből labdát formáztam. A labdákat egyenként kör alakúra nyújtottam és sütésig tiszta konyharuhával lefedve hagytam.
Egy teflontepsit felhevítettem. Beletettem az első pitát és a fokozatot kissé lehúztam, ne égjen hirtelen oda (3-s maximumról, 2-sre).Hagytam sülni de ott álltam mellette. Mikor láttam hogy kezd hólyagozni, vagyis a pita két oldala helyenként kezd elválni egymástól, akkor lapos kanállal finoman megnyomogattam a hólyagokat, úgy, hogy a levegőt a pita olyan részeire irányítsam, ahol még nem vált el a  két oldal. A pita két fala gyorsan szétvált íjmódon egymástól és a pita olyan lett mint egy kövér malacka. Ekkor megfordítottam, kicsit sütöttem a másik oldalán is, majd ki is vettem a tepsiből  Nagyon kell vigyázni mikor megfordítjuk, mert könnyen odaég, és a kevés fekete pöttyből lehet egy jó nagy :) 
Frissen az igazi, ahogy hűl, le is fújódik. Persze így meg könnyebb szendvicshez felhasználni.

No comments: