Mar 30, 2013

Tiszta Hétfő - 2013 márc. 18

Ilyen nagy időbeni távolság évek óta nem volt a két Húsvét között, mint idén. Miközben otthon ma Nagy Szombat van, addig én még mindig a böjt-kezdeti menüről posztolgatok. Görögországban május 5-n lesz az idén a  húsvét, és alig a múlt hétfőn ünnepeltük a böjt kezdetét, a Tiszta avagy Húshagyó Hétfőt. Már többször írtam erről a napról, milyen nagy ünnep, munkaszüneti nap és hogyan ünneplik országszerte sárkányrepítéssel. Nálunk az idén talán az első év, hogy nem repítettünk sárkányt. A fiunk már elég nagy ahhoz, hogy ne lelkesedjen érte :) Ugyan mondta, jó lett volna sárkányozni, valahogy mégsem lett belőle semmi.
Az ünnepet megint a barátainknál töltöttük, úgy mint tavaly is. Nekik nehezebb kimozdulniuk a 80 éves Édesapa miatt, akit 14 éves kora óta rendez a barátnőm, így mi mentünk hozzájuk. A menü a szokásos volt.


A barátnőm készítette, felszolgálta a következőket:
* ikrasaláta
* savanyúságok
* citromos, hagymás fekete-szemű bab
* saját olívabogyó
* szőlőlevél töltikék
* olívás lagana (élesztő nélküli böjtös lapos kenyér)
* egyszerű szezámmagos lagana
* fekete párolt kagylók (recept a képek után)
* ecetes polip friss reszelt répával 

Én a következőket készítettem, vittem:
* ikrasaláta (ugyanúgy készítem mint a barátnőm)
* lenmagos lagana
* olívamagos, paradicsomos tintahal
* böjtös "Pasta Flora" sütemény
Kagylók

Ha frissen vesszük a fekete kagylókat, mint ahogyan azt V. tette egy mobil-árustól, akkor nagyon jól meg kell őket tisztítani.
Fém súrolóval alaposan le kell dörzsölni a héjukat és le kell szedni a bajuszukat. Az alapos mosás, tisztítás után egy fazékba vizet teszünk, majd felfőzzük. A fövő vízbe beledobjuk a kagylókat, majd amelyik erre nem nyílik ki, azt ki kell dobni. Nagyon oda kell figyelni, mert ha nem dobjuk ki a "döglött" kagylót, ételmérgezést kaphatunk tőle.
Kiöntjük az első vizet.
A leszűrt kagylókra kevés olajat és friss vizet teszünk (annyit, hogy ellepje őket), majd felfőzzük. Ahogy felfőttek teszünk hozzá oreganot, borsot majd a végén kevés mustáros olajat. Kb. 5-10 percet kell összesen főjenek.
Leszűrve, egy tálban szolgáljuk fel őket, hidegen is finomak, de frissen az igazi.

No comments: