Mar 19, 2013

Karnevál és Tiszta Hétfő - Tiropita (sajtos rétes)

Ahogy az előbbi beírásban említettem, a Tirini vasárnap főétele nálunk mindig a sajtos rétes. Ezt már többször leírtam, de megint leírom, mert időközben javítottam az elkészítési módszereimen. Az alaptészta receptem itt van leírva részletesen, viszont most hozzátenném, hogy nagyon jó, ha a tészta kicsit pihen, mert könnyebben nyújtható. Nem szabad viszont túl puha legyen, mert akkor rengeteg liszt kell még a nyújtáshoz és soká is tart majd.

A másik fontos újításom, hogy már nem az általunk ismert nyújtófával nyújtom, hanem a görög asszonyok által használt, nagyon vékony réteslap nyújtáshoz való rúddal, amivel sokkal gyorsabban dolgozom. Mindenképpen én a lapok készítésére (8 lap) 1 órát szoktam számolni. Nem sietek vele, mindig olyankor csinálom, mikor egyedül vagyok a konyhában és alaposan, jó kedvvel állok neki, másképpen nem fog sikerülni.


A tiropita tölteléke 500 gr sajt, 6 tojás és annyi tej, hogy jó folyós legyen az egész massza. A sajtok fele általában nálam fetasajt, a másik fele másfajta sárga-sajt  ami van itthon. Most fele felében feta és "regatto" ment bele, csipetnyi só pluszban, jó sok bors. 4 lap alul, egyenként megkenve, töltelék, 4 lap felül egyenként megkenve. Felső lapot általában összegyűrve szoktam rátenni, most megfeledkeztem róla, de így is finom lett.A levágott tésztát elteszem egy jól zárható ételes dobozban a hűtőbe, majd az elkövetkezendő napokban felhasználom a kenyerembe öreg-tészta gyanánt.No comments: