Mar 19, 2013

Karnevál és Tiszta Hétfő - galaktobureko (tejkrémes rétes)

Vége van a 3 napos munkaszüneti ünnepségnek. Vasárnap volt a Karneváli felvonulás, az idén nagyon szegényesen rendeződött meg a  kisvárosunkban, de mégis volt valami. Ami az ételeket illeti, a Farsang-vasárnapi menü mindig sült húsok és tejtermékekben bővelkedő ételek, mivel másnaptól kezdődik a szigorú 40 napos Húsvéti böjt. Emiatt ezt a vasárnapot "Tirini"-nek nevezik a "tiri" szóból, ami sajtot jelent. Mivel szeretem a  hagyományos dolgokat követni, csak mert jó hecc :), ezért ezen a napon mindig készítek tiropita-t vagyis sajtos rétest és galaktobureko-t, vagyis grízes krémes süteményt. Mindkettő már bent van a blogban, de mivel most is változtattam kissé rajtuk, ezért most újból beírom, sőt a galaktobureko leírását nagyon sok fázisfotóval bővítem. Mikor gyermekemnek fotós kedve támad, akkor könnyű a blogolás, mert sok fénykép születik, több a kelleténél, nehéz a válogatás :)

Jöjjön hát elsőre a galaktobureko recept.
Ez egy jellegzetes, kissé keleties, szirupos-tepsis édesség. Nem annyira édes, mint a többi tömény szirupos, de mindenképpen édesebb, mint amihez az átlag magyar szokva van. Én megmondom őszintén, ezt még édesebbnek is el tudnám képzelni :) A galaktobureko, vagyis a tejes krémes készítéséhez még nem próbáltam saját magam nyújtani lapokat. A nagyon vékony réteslap szükséges hozzá, amit itt "fylo krustas" néven árulnak. Végülis ez egy egyszerű vékony réteslap, egyszer majd nekiállok magam nyújtani, de mivel most a tiropita-nak is én nyújtottam, a kettő együtt sok lett volna. Ennyi bevezető után jöjjön a konkrét recept.Hozzávalók:

* 500 gr vékony réteslap
* kb. 250 gr olvasztott vaj a kenegetéshez

Krémhez:

* 1,5 l tej
* 300 gr finomra darált gríz
* 300 gr kristálycukor
* 60 gr vaj
* 3 kk vaniliapor
* 6 tojás
* 1 citrom héja reszelve

Szirup:

* 300 gr kristálycukor
* 250 gr víz
* 4-5 citromszelet
* 4-5 db szegfűszeg vagy késhegynyi por szekfűszeg

Elkészítés:

A tejet a cukorral közepes tűzön felforraltam és hagytam 3 percet főni. Ekkor beleöntöttem a grízt, és pár percig hagytam rotyogni, hogy besűrűsödjön. Ekkor lehúztam a tűzről és kivittem a balkonra hűlni. Mikor langyosra hűlt, behoztam és tovább dolgoztam vele. Belekavartam az időközben kemény habbá vert fehérjéket, tojássárgát, vaníliát és vajat. Mindent nagyon jól eldolgoztam, majd a krémet félretettem.
Elővettem a réteslapokat. Ezeket itt nálunk téglalap formában árulják. Egyenként egy-egy lapot alaposan megvajaztam az olvasztott vajjal, majd a lap aljának a közepébe egy nagy kanállal tettem a krémből. Erre ráhajtogattam két oldalról a lapot, megvajaztam mindenhol, majd felhajtogattam. Így kis rudakat kaptam, amiket szépen lehelyeztem egy nagy tepsi aljába. Mindegyik tetejét bőven megkentem vajjal, majd 180 fokos elektromos sütőben pirosra sütöttem őket.

Időközben elkészítettem a szirupot. A cukrot felöntöttem a  vízzel, beletettem a citromot, szekfűszeget és hagytam pár percig forrni. Langyosra hűtöttem. A forró süteményre ráöntöttem merítőkanállal a hideg vagy inkább langyos szirupot, amit a sütemény azonnal be is szívott. Legközelebb kicsivel több szirupot fogok készíteni, még egy fél adagot. Mikor langyosra hűlt, már lehetett is kóstolni :)1 comment:

Csilla said...

Óóóó, de finom lehet, köszi a receptet mentem, ki fogom próbálni. :)