Feb 13, 2013

Lepényhal

Már többször írtam halakról, de azt hiszem lepényhalról még nem. A lepényhalat többnyire fagyasztottan veszem, fej nélkül, így ritkábban kell szembenéznem a két szemével, mely a fejének ugyanazon az oldalán található. Tegnap friss lepényhalat vettem, melynek most kilója nálunk 14 euró (kb. 4.000 ft, vagy 61.500 RON). 3 halat vásároltam, 2 kisebbet és egy jó nagyot, összesen majdnem 1 kiló súlyuk volt. A halárus meg is pucolta nekem, a válság egyik előnye, hogy annak érdekében, hogy megtartsák a vevőket, sokkal több szolgáltatást nyújtanak a kereskedők. Természetesen azért a jó drága árba bele van ez is kalkulálva, ezért gondoltam én is úgy, hogy ha már ilyen eszement árak vannak tengerparti településen, akkor legalább pucolja is meg nekem.


A lényeg, hogy a friss és fagyasztott lepényhal íze össze sem hasonlítható. Most is összefut a nyál a számban, ahogy arra gondolok, mennyire finom volt.

Az elkészítése nem nagy was ist das, pucolás után sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk és forró olajon kisütjük. Ennyi az egész. Mi tegnap főtt fűsalátával ettük, de lehet bármivel, amivel szeretitek.
Jó étvágyat mindenkinek! :)
Egyéb halas post-ok:

Apróhal sütőben (Γαύρος)
Tőkehal krokett (Κροκέτες μπακαλιάρου)
Fagyasztott tőkehalszeletek stifado módra (Μπακαλιάρος σχεδόν στιφάδο)
Hogyan készítenek a görögök nagyobb tengeri halakat sütőben?
Hogyan készítik a görögök a tengeri keszeget?
Füstölt lazacos spagetti
Tengeri sügér (Πέρκα)
Halszeletek sütőben (Ψάρι φιλέ στο φούρνο)
Garnélarákos lepényhal (Γλώσσα με γαρίδες)
Tőkehal salátalevelekben (Μαρουλόφυλα γεμιστά με τόνο)
Szezámmagos lepényhal (Γλώσσα με σουσάμι)
Pisztráng pikáns szószban (Πέστροφα σε πικάντικη σάλτσα)
Tengeri pisztráng tavasziasan (Πέστροφα ανοιξιάτικη)
LazacszeletekNo comments: