Dec 28, 2012

Karácsonyi ünnepek

A két ünnep között igyekszem rögzíteni a karácsonyi eseményeket. Szép lenne igazi bloggerhez illően előre kipróbálni a karácsonyi menüt és leírni, másoknak ajánlani, de az szerintem fölösleges pocsékolás lenne, blog ide vagy oda. Arról nem is beszélve, mennyire káros lenne ha már jóval karácsony előtt zsírban és cukorban gazdag ételeket fogyasztanánk. Így marad a minden évben hagyományos utólagosan jövő beszámoló, napló, ami aztán a jövő évben segít abban, visszaamlékezzek hogyan szerveztem meg az ünnepeinket és kiiktassak olyasmit, ami nem volt sikeres.


Különben az idén jóelőre elkészítettem a karácsonyi étkekről szóló kis e-könyvemet, amit itt jobboldalt találtok és ingyenesen letölthető. Én megrendeltem magamnak nyomtatott formában is, ez volt az én karácsonyi ajándékom magamnak :) Nagyon szép lett:)

Az idén vidáman vagyunk, mert teljes a család. Hazajöttek a külföldön élő fiatal férfitagok és nap mint nap sokat és sokan voltunk együtt. Ilyenkor úgy szervezzük, hogy majdnem minden nap együtt étkezünk mindannyian. Ez az idén 7 embert jelentett. A Szenteste itt nem nagy ünnep, mint nálunk otthon, inkább az igazi nagy ünnep előestéje  Ilyenkor a háziasszonyok a másnapi ünnepi ebédre készülődnek. Szentestén nálunk gyűlt össze a csapat, de csak csipegetés volt, mert senki nem akarta magát degeszre enni a másnapi ünnepi ebéd előtt. A karácsonyi édességeim már készen voltak, ezeket mindig a komódban tartom, ahonnan folyamatosan lehet szedegetni az ünnepek alatt. Még az ünnep előtti napokban elkészült a melomakarono és a linzerszívecske.
Mindkettő nagyon jól sikerült, mindkét fajta édességet 1-1 kg lisztből készítettem, így a tatárjárás :) ellenére, még mindig van belőlük.

A 25-i ünnepi ebédre úgy kellett készülni, hogy van közöttünk egy húst nem evő és egy ételallergiás. 
Én aprólékos és minőségi munkát igénylő dolgokat vállaltam be:

Semmit nem fényképeztem le a fentiekből, mert már ezerszer le voltak fotózva és meg lehet őket nézni a fenti linkekre kattintva. 
A fentieken kívül sógornőm elkészítette a hagyományos zelleres disznóhúst, ami sosem hiányzik a karácsonyi asztalról. Meghívott vendégeink cheese cake-l kedveskedtek, a tetején lévő krém whiskey-vel készült. Receptem nincs, de van kép az alábbiak között.


26-n megint visszamentünk morzsára, ekkor én készítettem kiegészítőnek egy adag sutzukákit (pikáns húsgombóc) és egy csokoládétortát. Mindkettő ismét nagyon finom lett:)


27-n nálam ebédelt a csapat, ekkor a fő attrakció egyéb apróbb falatok mellett a spenótos canelloni volt, ennek a receptjével még tartozom. Nagyon finom és kiadós, akár ünnepi étel is.


A mai nap megint egy nagy sütőtök-pitát készítettem, a mélyhűtőben eddig lapuló sütőtökbélből, ennek is nagy sikere volt. 

A további ünnepi kaják szervezése előtt egy nagy kérdőjel áll, mert a fiatalok lassan kezdenek visszaszállingózni, csak egyikük lesz velünk Szilveszter éjszakáján és mivel másnap repül, majd egyenesen ügyeletes lesz, nem hiszem, hogy nagy dinom dánomot tudunk szervezni. Kaja 2 személlyel kevesebbre kell majd legyen szervezve.
Holnapra egyelőre kirándulást terveztünk, ha továbbra is tart a meleg, nyárias, napos idő és majd eldöntöm gyaloglás közben, miket főzzek:)

Minden kedves olvasómnak további szép ünnepeket kívánok!


No comments: