Nov 22, 2012

Mustos keksz és a must tartósítása (Μουστοκούλουρα)

A mustos keksz nem egy nagy mutatvány, de napok óta halogatom a leírását, mert nem írhatom le anélkül, hogy szót ne ejtsek a must tartósításáról. Jól emlékszem, hogy a szeptemberi szüretünk alkalmával készített tartósított mustomról készítettem képeket, a tartósítási folyamat alatt, de sehol nem találom őket. Így jár az, aki nem írja le rögtön az írásra való dolgokat.
Szétnéztem kicsit a magyar neten, de nem találtam ilyen jellegű tartósítási módszert. Most vagy nem ismerik a magyarok, vagy csak többet kellett volna kutakodni, amihez nincsen türelmem. Az biztos, hogyha ismerik is, nem egy elterjedt módszer. Otthon a  mustot inkább hőkezeléssel, kristálycukorral vagy benzoesavas nátriummal tartósítják.

Itt Görögországban a legmegszokottabb módszer a faszén-hamuval történő tartósítás, erről már tettem említést régen a "melomakarono"-val kapcsolatos receptemben, de most nem kutatok utána, mert úgysem volt alaposan leírva.

Én  kb. 3 l mustot tartósítottam. Beleöntöttem a friss mustot egy fazékba és belekevertem az átszitált, nagyon finom por jellegű faszént. 1 l musthoz elég 1 ek faszén. Feltesszük a fazekat főni és ahogy a must melegedik, úgy jön fela  habja (ezért jóval nagyobb edényt jó használni, mint amekkora a musthoz kéne). Mivel a saját képeimet elherdáltam, egy krétai blogból hozok át ideillő képeket.

A faszén és a habosodó must

Egy kanállal leszedjük a habot


Miután leszedünk minden habot, ami kanállal leszedhető, a mustot hagyjuk kb. 10-12 órát állni, hogy ami még maradt a faszén-porból, teljesen leszálljon az aljára.


Nagyon jó eredményt lehet elérni, ha ezalatt az idő alatt amíg várakozunk, 2-3 óránként átöntjük a mustot egy másik lábosba, vigyázva, hogy az aljára leszállt port ne vigyük át az újba.


Így néz ki a teljesen letisztult must. Ezt üvegekbe lehet tenni és a hűtőben akár 1 évig is eláll. Ebből a mustból aztán általában mustos kekszet vagy mustos krémet szoktak készíteni.
Jöjjön hát a mustos keksz receptje.

Mustos kekszből kétfajta van: a ropogós és a puha mustos keksz. A jelen recept puha mustos kekszhez való.

Hozzávalók:

1/2 csésze olívaolaj (250 ml-s csésze)
1/4 csésze narancslé (van aki konyakot tesz hozzá)
1 1/2 csésze must
1/2 csésze kristálycukor
1 1/2 kk sütőpor
1/2 kk szódabikarbonát
1 1/2 kk fahéjpor
1/4 kk szegfűszegpor
850-900 gr sütőporos lisztAz elkészítés nagyon egyszerű: mindent összedolgozzunk úgy, hogy egy nagyon puha, még majdnem ragacsos tésztát kapjunk. Fél órára pihentetjük, majd olajos kézzel kis rudakat, vagy karikákat formálunk. Tepsibe tesszük őket és előmelegített 190 fokos sütőben, középső rácson kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Frissen ropogósak, fémdobozban megpuhulnak.
..és az akcióról készült videó:
No comments: