Nov 11, 2012

Birsalmás piskóta


Akkora birsalmáink lettek, mint a fejem, pedig a birsalma fánk még picike. Nem is nagyon bírta a gyümölcseit, többfele ki kellett kötnünk, támasztanunk, hogy állja a sarat, amíg az almái beérnek. Nagyon szeretem a birsalmát azért is, mert jó sokáig el lehet tartani a leszedett gyümölcsöt is a balkonon :) Lusta háziasszony öröme :) A recept rém egyszerű. A piskóta készítést gondolom nem kell külön magyaráznom senkinek, de aki mégsem értené, a youtube-n több videó van mindenféle piskóta készítési módszerről. Jöjjön  hát ennyi bevezető után a recept:


Hozzávalók:

4 közepes vagy 3 nagy birsalma
250-300 gr  és 6 ek kristálycukor
6 tojás
6 ek liszt
kb. 100 gr vaj
citromreszelék


Ezek az alaphozzávalók, aztán lehet variálni, tenni még bele fahéjat vagy bármi mást, amit szeretünk. Én citromreszelék helyett bergamot-reszeléket használtam, még van a tavalyi reszelékemből és nagyon szeretjük.

Elkészítés

A birsalmákat megpuccolom és kockákra vágom. A 250-300 gr cukrot a tepsiben (26-30 cm átmérőjű, vagy ennek megfelelő hosszúságú) karamellizálom, vagyis nem túl erős tűzön barnára olvasztom, vigyázva hogy ne égjen oda! Beleteszem a birsalmát, a kockázott vajat a tetjükre és bedugom a forró sütőbe, rottyanjanak össze, amíg a piskótát elkészítem.
A tojások fehérjét a sárgájuktól különválasztom. Egyszer felverem a fehérjéket, a kemény habot átteszem egy másik tálba és betolom a hűtőbe. A sárgákat a 6 ek cukorral kb. 10 percig mixelem, addig, amíg jól kifehéredik és habos lesz. Ekkor lekapcsolom a mixert és kézzel belekeverem a sárgákból készült habos krémbe a 6 ek lisztet, a reszeléket és a tojásfehérjékből felvert kemény habot. Csipet sót is adok hozzá.
Kiveszem a birseket a sütőből és egyenletesen a tetejükre öntöm a piskótamasszát. 190 fokos sütőben 20 perc alatt kész van.
Ha nagyobb a tepsink, akkor vékonyabb a tészta. Legközelebb én is nagyobb tepsit használok, vagy kevesebb tojásból készítem a piskótát. A családom szerint tökéletes lett :)
2 comments:

Anikó said...

Ági milyen szuper jó ötlet, el fogom készíteni, ha még kapok birsalmát, mostanában birssajtot készítettem és kompótot libasülthöz belőle, de minden formában imádom:-)))))

orsi said...

de jól néz ki... nagyon szeretjük az édeset, az egész család. Most is csokit eszünk, mert imádjuk, és mert hondát lehet nyerni :) http://fon.gs/nyerocsoki