Oct 27, 2012

Zöld paradicsom savanyúság (Πράσινες τομάτες τουρσί)

Sikerült zöld paradicsomra szert tennem egyik rokontól, akinek a kertje nincs agyonpermetezve, mert nem eladásra termel, hanem saját családjának. Sajnos manapság már a termesztőkben nem lehet megbízni, ha nem jó ismerős az illető, vagy rokon, akkor feltételezem róla, hogy hazudik. Ez mondhatjátok, rossz hozzáállás, de van személyes tapasztalatom (ráadásul rokon) termelőtől, akinek két veteményese volt, az egyik, az agyonpermetezett, ahonnan eladásra mentek a zöldségek, és a másik, a kisebb zöldségek kertje, ahová szintetikus vegyszer "nem tette be a lábát". 
Az adag, amit férjem-uram hazahozott nekem 2,200 kg zöldparadicsomot jelentett. Szép, feszes illatos darabok, csak néhol kellett a héjukból egy-két foltot kivágnom. A 2,200 kg paradicsomot 6 db borkánba tettem, amikben azelőtt 1 kg mézet vásároltunk, tehát 1kg-s üvegek.
Hozzávalók a fenti mennyiséghez:

kb. 6 frissen szedett zellerszár
1 hosszúkás csípős paprika vagy 6 kis paprika
1 marék friss kapor, szárában hagyva
3-4 cikk fokhagyma

Páclé:

6 csésze (200 ml) víz
2 csésze durva só
2 csésze fehér borecet (lehet fehér balzsamecettel)
A paradicsomokat megmostam, kivágtam a fekete részeket belőlük, majd nagyobb szeletekre vágtam (a kicsiket 4-be, a nagyokat 6-ba). Megmostam a zellert, kaprot, paprikát, megtisztítottam őket és elosztottam 6 egyenlő részre, ugyanígy a 3 fokhagymacikket. Hogy biztos legyek a dolgomban először kipróbáltam ez a paradicsommennyiség mennyi üvegbe fér el.
A paradicsomokból egy réteget begyömöszöltem az üvegekbe, majd az első rétegre rápakoltam az ízesítőket és utána megint begyömöszöltem a többi paradicsomot.

A páclét felforraltam, alaposan összekevertem és a forrásban lévő pácot lassan az üvegekben lévő paradicsomra töltöttem. Egészen  feltöltöttem az üvegeket, amíg lehetett. Lefedtem és pincében polcra tettem. 1 hónap múlva fogyasztható.
Majd mikor megnyitom, beszámolok:)


No comments: