Oct 21, 2012

Tarhonyás zúza és egyszerű tarhonyás leves (Τραχανάς σούπα και τραχανάς με στομάχι κοτόπουλου)

A tarhonyás bejegyzésem végén ígértem, hogy írok a tarhonyás ételekről. Nem akarok most egy általánosabb témájú bejegyzést írni, hanem leírom annak a két tarhonyás ételnek a receptjét, amit ismerek. Ezenkívül még nagyon sokféleképpen készítik a tarhonyás ételeket Görögország vidékein, arról nem is beszélve, hogy a múltkori tarhonyakészítésről szóló bejegyzésemből, kimaradt a Thrákia vidékén készített zöldséges tarhonya bemutatása. 


Én mindig egyszerű tarhonyalevest szoktam készíteni, úgy, ahogyan azt anyósomtól tanultam. Nagyon nagyon szeretem, főleg a hideg napokon.Sűrűre szoktam főzni és amolyan egytálételként esszük.

Tarhonyaleves

Hozzávalók:

1 tányér leveshez 2 lk édes tarhonya, ha híg levest akarunk és 3-4 lk ha sűrű levest
kb. 6 tányér leveshez egy közepes hagyma
1 db. 250 gr-s apróra vagdalt paradicsomkonzerv saját levében
olívaolaj

A fazekam aljába ujjnyi olívaolajat öntök, ezen kissé megfuttatom az apróra vágott hagymát. Mikor üveges, ráöntöm a tarhonyát, kicsit átforgatom, majd felöntöm vízzel, a paradicsomlével, sózom és hagyom jól besűrűsödni, átfőni (kb. 20 perc., attól függően milyen típusú búzából készült a tarhonya). Forrón esszük jó nagy darab fetasajjtal és olívabogyóval.
Tarhonyás zúzaleves

A barátnőm, akivel a tarhonyát is készítettük és aki nagy mester minden ház körüli munkában, többféleképpen készíti a tarhonyás ételeket. Egy nagyon gyors étel, amit lehet savanyú de akár édes tarhonyából is, a tarhonyás csirkezúza-leves (ő savanyúból szokta). Ezt készítette aznap, mikor a tarhonyakészítéssel pepecseltünk.

Hozzávalók:

csirkezúza
tarhonya
pár paradicsom szeletelve vagy kevés paradicsomlé
csirke ételízesítő kocka, só, bors

Elkészítés:

A csirkezúzát alaposan meg kell tisztítani folyó víz fölött. Utána fazékba tesszük, jól felöntjük vízzel és kevés só, ételízesítő hozzáadásával megfőzzük (én nem szoktam ételízesítőt használni). Mikor megfőtt, hozzáadjuk a tarhonyát (1 tányérra 2 lk-t számolva, hogy ne legyen nagyon sűrű leves), a paradicsomszeleteket vagy a bébi paradicsomokat vagy a paradicsompasztát (ami van otthon) és készre főzzük. Ennyi, nagyon egyszerű és nagyon ízletes, ha valaki szereti a zúzát.No comments: